Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Ulysses na Brijune dovodi priču o Mati Parlovu

Ulysses na Brijune dovodi priču o Mati Parlovu

Sezona 2017. Kazališta Ulysses održat će se od 15. srpnja do 26. kolovoza na Malom i Velikom Brijunu, a u najnovijem izdanju donosi nekoliko istaknutih gostovanja, niz repriza, dva koncerta, te jednu novu premijeru.
Share on facebook
Share on twitter

Novu sezonu teatra, posvećenog širenju kreativnih horizonata kazališnog stvaralaštva, uvodno je na konferenciji za novinare najavio njegov osnivač Rade Šerbedžija.

O programu je govorila umjetnička direktorica Lenka Udovički. Istaknula je da će se program ove godine održavati i na Malom i na Velikom Brijunu, a donosi reprize ranijih uspješnica toga teatra, neka vrlo istaknuta gostovanja, te jednu premijeru - predstavu koja će biti kazališna posveta liku i djelu Mate Parlova, a sve otvara veliki koncert Rade Šerbedžije u subotu 15. srpnja u tvrđavi Minor, na kojemu će kao gosti nastupiti Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić.

Kao posebnu gošću Udovički je najavila britansku glumicu Vanessu Redgrave, čestu gošću Malog Brijuna, veliku prijateljicu Ulyssesa i 'jednu od osoba koja je s nama od samih početaka', a konferenciju na kojoj je najavljen njezin ponovni boravak u Hrvatskoj svojom je nazočnošću uveličao još jedan glumački velikan, Britanac Ralph Fiennes.

Nova premijera u 17. sezoni teatra bit će 12. kolovoza predstava Mate Parlov, posvećena boksačkoj legendi Mati Parlovu u režiji mladog pulskog redatelja Aleksandra Švabića. Predstava nastaje u koprodukciji Kazališta Ulysses i BITEF teatra iz Beograda, a prema tekstu koji autorski supotpisuju Tomislav Zajec, Olga Dimitrijević, Aleksandar Radivojević, Dimitrije Kokanov i Nataša Rajković, koja potpisuje dramaturšku obradu teksta.

Predstava je posveta liku i djelu čovjeka koji je još za života postao mit kao jedini boksač u povijesti tog sporta koji je osvojio olimpijsku, europsku i svjetsku amatersku te europsku i svjetsku profesionalnu titulu. Bio je najbolji hrvatski i jugoslavenski boksač svih vremena te je već za života proglašen najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća. Osam je puta bio prvak Jugoslavije, pet Balkana, dva puta svjetski prvak i jednom europski, a osvojio je i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Muenchenu 1972.

Švabić je istaknuo kako za njega kao Puležana Mate Parlov predstavlja neku vrstu heroja iz vremena koje nije osobno proživio. 'Imam potrebu pronaći i sagraditi njega negdje danas', rekao je.

U predstavi glume Slavko Štimac, Dejan Dedić, Katarina Bistrović-Darvaš, Lucija Šerbedžija i Jerko Marčić. Scenografiju osmišljava Davor Sanvincenti, koreograf je Staša Zurovac, kostimografkinja Maria Marković, dok glazbu piše Damir Urban. Najavljen kao još jedan 'veliki prijatelj Kazališta Ulysses', Urban će u nedjelju 20. kolovoza imati na Malom Brijunu i veliki koncert.

I ove godine, kao i dosad, važan dio Ulyssesova programa čine gostovanja. Tako će na Malom Brijunu, nastupiti Teatar Bitef iz Beograda s nagrađivanom predstavom Novo doba Vuka Boškovića u režiji Dine Mustafića, 'pričom o čovjeku s moralnim integritetom koji nema šanse preživjeti tranziciju društva preplavljenog kaosom u kojemu dominiraju sila i novac'.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu gostovat će na pozornici Malog Brijuna s predstavom Ljudi od voska koju je po tekstu Mate Matišića postavio Janusz Kica, a legendarni Zijah A. Sokolović ponovo će odigrati svoju kultnu monodramu Glumac… je glumac… je glumac, koju je u 36 godina izveo više od 1600 puta.

Udovički je istaknula da će Sokolović na Malom Brijunu igrati središnju ulogu i u predstavi Medvjed, dramsko-glazbenom dijalogu između glumca i pratećih instrumenata temeljenom na tekstu A.P. Čehova. U predstavi, koja je svoju premijeru imala davne 1997. u Ljubljani, u neobičnom sučeljavanju jazza i glumačkog majstorstva sudjeluje Jazz trio Lolita iz Ljubljane.

U Ljetnom kinu Velikog Brijuna nastupit će i gostujuća predstava Dobri čovjek iz Sečuana Bertola Brechta u izvedbi i produkciji studenata glume i medija Sveučilišta u Rijeci. Oni će 'kroz brehtijanski začudnu glumu, pjesmu i pokret inspirirane kineskom operom i shangai jazzom, ispričati priču o jednom dobrom čovjeku u njegovoj sudbini'.

Reprizno će pak biti izvođeni već poznati naslovi Ulyssesa: Shakespeare ljetne noći - varijacije, Kralj LearAntigona – 2000 godina kasnije i Pečat.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI