Search
Close this search box.

Doručak šampiona

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Teatar Ulysses bio je prislijen promijeniti naslov svoje produkcije zbog spora oko intelektualnog vlasništva, no i pri preimenovanju opet je posegnuo za - tuđim naslovom.
autorski tim funkcija
Aleksandar Radivojevićautor teksta
Davor Sanvincentiscenograf
Dimitrije Kokanovautor teksta
Maria Markovićkostimograf
Olga Dimitrijevićautor teksta
Aleksandar Švabićredatelj
Damir Urbanskladatelj
Nataša Rajkovićautor teksta
Nataša Rajkovićdramaturg
Staša Zurovacsuradnik za scenski pokret
Tomislav Zajecautor teksta
Davor Roccooblikovatelj zvuka

Iako bi se iz naslova predstave dalo zaključiti kako je riječ o kazališnoj adaptaciji knjige Kurta Vonneguta, u pitanju je zapravo projekt inspiriran likom i djelom Mate Parlova, a čiji je naziv promijenjen nakon spora produkcije s nasljednicima pulskog šampiona.

Naime, kazalište Ulysses najavilo je premijeru predstave o Parlovu, a potom 2 tjedna prije premijere objavilo i kako na zahtjev Parlovljeve obitelji njegovo ime ne smije koristiti. Pojavili su se i medijski natpisi kako je obitelj 'zavlačila' produkciju, no njihova je verzija priče posve drugačija:

"Nakon što smo (nažalost) putem medija upoznati s namjerom održavanja premijerne predstave posvećene liku i djelu Mate Parlova, pod nazivom 'Mate Parlov', još 17. lipnja 2017. uputili smo dopis Kazalištu Ulysses i redatelju Aleksandru Švabiću koje smo obavijestili da smo s ciljem nekontroliranog i protupravnog korištenja imena i prezimena Mate Parlov prijavili i zaštitili u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo verbalni žig MATE PARLOV te da za korištenje imena i prezimena Mate Parlov treba ishoditi suglasnost obitelji koja je vlasnik zaštićenog djela i lika Mate Parlov. Želimo naglasiti da je komunikacija s Kazalištem Ulysses nastala tek nakon što im je s naše strane upućen dopis u kojem je zatražen dogovor s obitelji. Izgledno je da u suprotnom do komunikacije ne bi nikad ni došlo. Štoviše, od slanja dopisa 17. lipnja, iz Kazališta se nisu oglasili do 12. srpnja, kada tek traže sastanak s obitelji. Scenarij je obitelji dostavljen 19. srpnja,nakon čega je odmah uslijedio pisani odgovor. Stoga, nikakvog zavlačenja od obitelji Parlov nije bilo. Slijedom događaja i objave neistina u novinama kojima se krivnju zbog neodržavanja predstave pod imenom 'Mate Parlov' želi prebaciti na obitelj, prisiljeni smo pred nadležnim sudom zatražiti zaštitu povrede naših prava kako od strane Kazališta Ulysses, zbog korištenja sve ovo vrijeme imena Mate Parlov u komercijalne svrhe, te Jutarnjeg lista za sramotne izjave i širenje neistina po pitanju zavlačenja od strane obitelji.

Obitelj je otvorena za sve inicijative kojima se na dostojanstven način želi održati živom uspomenu na Mate Parlova. Krajnje je neprimjereno dovoditi obitelj pred gotov čin, bez ikakvih informacija i saznanja o nakanama, a o kojima saznajemo iz medija. Poznato je da Mate Parlov nije želio da se zadire u njegov život, te se protivio svakoj reklami izvan boksa.

Stoga, spremni smo (oduvijek smo to i bili) na sve suradnje, razgovore i dogovore o inicijativama u kojima se s minimalno pijeteta pristupa liku i djelu Mate Parlova."

Hoće li Ulysses imati problema i zbog novog naslova - zasad je nepoznanica.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE