Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Malo noćno čitanje #4!

Malo noćno čitanje #4!

Dramaturški kolektiv u suradnji s Teatrom &TD i ovog mjeseca predstavlja novi dramski tekst, novog, neafirmiranog autora. Tko li se krije iza naslova 'Jerihonska ruža'?
Share on facebook
Share on twitter

Na stranicama Ministarstva kulture kažu da je 49 % repertoara hrvatskih kazališta u 2006. godini bilo bazirano na hrvatskim dramskim tekstovima. U kojim to kazalištima i koji su to autori? Npr. da li su živi i ako nisu koliko dugo već nisu živi? Ne, u to ipak nećemo ulaziti... Ali tako piše. I zvuči čak pomalo ohrabrujuće. Ali onda se sjetimo da se nedavno dogodila obljetnica rođenja Marina Držića, pa odbijemo taj postotak. A i na Krležu uvijek ode dobar dio hrvatske dramske torte.

Ono što nas dakle zanima jest suvremeno hrvatsko dramsko stvaralaštvo, a Teatar &TD i Dramaturški kolektiv nas već četvrti mjesec zaredom podsjećaju da ono itekako postoji – i to zaista za svačiji ukus. Dok smo mi imali naše malo proljetno čišćenje sajta – dogodila su se dva čitanja, pa je red da ih i spomenemo.

Prvi dramski tekst pod nazivom U krevetu mlade autorice Jasne Žmak, okupio je priličnu publiku, koja osim što je izašla nasmiješena iz SEK-a (Studentskog eksperimentalng kazališta &TD-a), ujedno dobila na znanje da je ponekad dramski tekst sasvim dovoljan razlog za odlazak u kazalište. Naime, redateljski koncept mlade redateljice Anice Tomić sastojao se od toga da se na sceni ne događa gotovo ništa. Drama Jasne Žmak bila je dovoljno zanimljiva da zabavi publiku, iako su je Goran Bogdan i Ana Maras, studenti glume na ADU, čitali skriveni od publike 90% vremena.

Već par tjedana kasnije u predvorju Teatra &TD izveden je Neboder, autorice Lane Šarić. Ako vam je ime poznato, nije čudno s obzirom da su joj već dva dramska teksta izvedena u profesionalnim kazalištima. Ifigenija je prikazana u Maloj sceni, a drama Meso, koju je sama i režirala, u &TD-u. Ovoga puta je režiju čitanja prepustila studentici režije Marini Petković, koja je za izvedbu angažirala studente glume Zorana Pribičevića, Petru Težak, Silvia Vovka, Petra Cvirna i Ivana Bošnjaka.

No, da ne duljimo, ono što ovaj mjesec imate priliku pogledati, jest čitanje dramskog teksta studentice dramaturgije Diane Meheik. Za režiju teksta pod imenom Jerihonska ruža se pobrinuo trn u oku svakog profesora režije – Miran Kurspahić, a dramaturški kolektiv ne otkriva ništa drugo osim toga da će ovo biti najnekonvencionalnije čitanje dosad.

Dakle, u utorak, 18. ožujka, u 22h dođite u Teatar &TD, bez obzira da li ste redatelj u lovu za svježim tekstovima ili jednostavno osoba željna suvremene, as we speak dramske tematike.

A za sve one koji žele vidjeti svoj tekst na sceni - dramaturski.kolektiv@gmail.com! Create mail, attach remek djelo i – send ! As easy as that !

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI