Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Tedi Lušetić, navodno, želi biti ravnatelj ‘Komedije’. Evo zašto ne može…

Tedi Lušetić, navodno, želi biti ravnatelj ‘Komedije’. Evo zašto ne može…

Bez obzira na to jesu li kuloarska nagađanja točna ili ne, Lušetiću se na putu do ravnateljske fotelje ispriječio - zakon.
Share on facebook
Share on twitter

Već treći po redu natječaj za ravnatelja zagrebačkog Gradskog kazališta Komedija, polako izaziva PTSP u tamošnjih zaposlenika. Tako se među njima ovih dana intenzivno pronosi tvrdnja da je pravi razlog rušenja dvaju prethodnih natječaja i možebitni ishod ovog trećeg, želja drugog čovjeka Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport (GUKOS), Tedija Lušetića da postane ravnatelj kazališta na Kaptolu.

No, bila takva nagađanja točna ili ne, Lušetić ravnateljem Komedije ne može postati ili barem ne u iduće dvije godine ito pod uvjetom da odmah da otkaz u gradskoj upravi ili da to učini barem cijeli GUKOS. Naravno, pod uvjetom da se svi zajedno žele pridržavati zakona o koji su već jednom ogriješili kad su Lušetića, dotad zaposlenog u Komediji, primili na posao u GUKOS.

Naime, kako smo i tada pisali, u Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, točnije u  njegovu članku 41. stoji ovo:

Članak 41.
Službenik ne smije donositi odluke, odnosno sudjelovati u donošenju odluka koje utječu na financijski ili drugi interes:
a) njegovoga bračnog ili izvanbračnog druga, djeteta ili roditelja,
b) fizičkih, odnosno pravnih osoba s kojima ostvaruje ili je ostvarivao službene ili poslovne kontakte u posljednje dvije godine,
c) fizičkih, odnosno pravnih osoba koje su u posljednjih pet godina financirale njegovu izbornu kampanju,
d) udruge ili pravne osobe u kojoj je na mjestu predsjednika, upravitelja ili člana upravnog odbora,
e) fizičke ili pravne osobe čiji je predstavnik, zakonski zastupnik ili stečajni upravitelj,
f) fizičke ili pravne osobe s kojima je službenik, njegov bračni ili izvanbračni drug, dijete ili roditelj u sporu ili je njihov dužnik.

Lušetić je u GUKOS stigao izravno s radnog mjesta u Komediji čime je rečeni članak u potpunosti pogažen jer je s mjesta pomoćnika pročelnika Ureda izravno sudjelovao o donošenju odluka pravne osobe s kojom je ostvarivao ne samo poslovne kontakte nego i bio zaposlenik iste - kazališta Komedija.

U tom istom prekršaju bi se, u slučaju da Lušetić bude izabran za ravnatelja, sad našao cijeli GUKOS, na čelu s pročelnikom Ivicom Lovrićem!

Stoga su za rasplet situacije moguća dva riješenja - ili Lušetić neće biti izabran ili cijeli GUKOS mora biti izuzet od donošenja bilo kakvih odluka koje utječu na Komediju, što je - naravno - nemoguće.

Treća opcija za selidbu Lušetića u Komediju, doduše ne na ravnateljsko mjesto jest klauzula iz Kolektivnog ugovora zapsolenih u kulturi Grada Zagreba, a koja omogućava gradskim institucijama i ustanovama da slijedom dogovora svih stranaka u postupku, razmjenjuju zaposlenike odnosno sele ih s radnog mjesta u jednoj pravnoj osobi na radno mjesto u drugoj.

Četvrta, i najmanje vjeroojatna opcija jest onda da Lušetić da ostavku na mjesto u Gradu, zaposli se u privatnom sektoru koji s tim istim uredom ne posluje, te da se nakon što na takvom radnom mjestu provede barem dvije godine javi na neki novi natječaj za ravnatelja.

Koja će se pak od navedenih opcija realizirati - procijenite sami.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE