Naslovnica > PREDSTAVE > Mala Floramye (HNK Split)

Mala Floramye (HNK Split)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Tijardovićeva priča o ‘najlipšemu splis’kome cvitu’ vraća se na scenu HNK Split.

Mala Floramye opereta je u tri čina skladatelja Ive Tijardovića, praizvedena 14. siječnja 1926. godine u Splitu.

Floramy je , kao i druga (od ukupno osam) Tijardovićeva opereta - 'Spli'ski akvarel', odmah postala hitom, a njezine skladbe stekle su iznimnu popularnost.

Radnja operete započinje u splitskoj karnevalskoj noći, neposredno pred početak prvog svjetskog rata. Student Mirko iščekuje sastanak s gradskom ljepoticom, Floramye, a koja se iskrala iz kuće suprotno željama svoje majke, gospođe Petronile. Upoznajemo i neizlječivog zavodnika Šjor Bepa Pegulu, koji kao i Petronila, upada u mrežu smicalica dvojice 'ganača' u godinama - Šjor File i Šjor Dane, dok Floramy 'najlipši splis'ki cvit' biva izabrana za kraljicu karnevala.

No, nakon razuzdane zabave stižu ratne godine u kojima Floramy napušta Split i odlazi u Pariuu gdje radi kao cabaretska plesačica, a potom mijenja ime u Suzette i postaje vojnom bolničarkom u Quimpervilleu, malom mjestu pokraj Marseillea. Igrom slučaja u istoj se bolnici zatiče i Šjor Bepo, i dalje neumoran u svojim ljubavnim pohodima, a čija je meta ovog puta engleska bolničarka Miss Evelin Beauty-Flower. Svi oni iščekuju dau bolnicu stigne 'poručnik Petar Petrović, junak kote 212'. a za kojeg će se ispostaviti da je zapravo - Mirko. Floramy se, u strahu od konotacija svoje cabaretske epizode, skriva pred njim, no na koncu - ljubav ipak pobjeđuje, a svi se junaci priče sretno vraćaju u rodni Split...

Pet godina od posljednje produkcije ovog naslova (u HNK Osijek), Mala Floramye se 'vraća kući', na scenu HNK Split i to u režiji intendanta kuće - Gorana Golovka, dok orkestrom ravna Hari Zlodre.

O predstavi kažu:

"Slijedeći izvorne zamisli i skice maestra Ive Tijardovića, stvaramo Malu Floramye kao posvetu jednom iščezlom vremenu i duhu, istovremeno se obraćajući suvremenosti i novim generacijama pitanjem: ima li mjesta ljubavi i poštovanju naših različitosti u kovitlacu karnevala anakronizma, politike i konzumerizma?"

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter