Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Dan hrvatskog baleta

Dan hrvatskog baleta

140. obljetnica postojanja profesionalnog baleta u Hrvatskoj obilježit će se brojnim raznovrsnim programima.

4. studeni se uzima kao datum početka profesionalnog djelovanja baleta u Hrvatskoj jer su na taj datum, točno prije 140 godina, 1876. godine, na praizvedbi opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca na kazališnoj cedulji po prvi put navedena imena plesačica koje su izvodile baletne brojeve u toj operi.

Ove godine Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika održat će na Dan hrvatskog baleta 4. studenog, u 16 sati, u Foyeru HNK u Zagrebu godišnju skupštinu, te istom prigodom promovirati časopis Književna revija s tematikom života i rada Mije Čorak Slavenske.

Bit će dodjeljene i nagrade - posebno priznanje maestru Miroslavu Salopeku za dugogodišnji dirigentski rad na baletnim predstavama, te nagrada za izuzetan doprinos baletnoj umjetnosti - Đurđici Ludvig. Njezine najvažnije uloge su Julija u Romeu i Juliji, Giselle u istoimenom baletu,  Jela u Đavlu u selu, Pepeljuga i Aurora u Trnoružici, a istaknula se i ostvarenjima u modernim baletima: Snovi Benjamina Brittena, Čovjek pred zrcalom i Napuštene Milka Kelemena, Simfonija o mrtvom vojniku Branimira Sakača, Varijacije Pavla Dešpalja i  Petar Pan Brune Bjelinskog, itd.  Osim u zagrebačkom HNK, bila je angažirana u Augsburgu (1959.-1961.). Sedamdesetih godina bila je stalna gošća baletnog ansambla Gradskog kazališta u Klagenfurtu.

Od 17 sati istog dana počinje pak poseban besplatni program HNK u Zagrebu.

Kako bi javnosti približili baletnu umjetnost, članovi i solisti ansambla HNK u Zagrebu na samom će početku izvesti kondicijske vježbe i jutarnje pripreme s kojima svaki baletni plesač započinje svoj radni dan.

U nastavku programa bit će izvedeni dijelovi iz baleta Labuđe jezero P. I. Čajkovskog u koreografiji Iraide Lukašove i Leonarda Jakovine te dijelovi iz baleta Tamni pejzaži autorice Marjane Krajač na skladbu s albuma Tiento de la Luz Thomasa Könera, a čija premijera se uskoro očekuje u zagrebačkome HNK.

***

Četvrtak, 3. studenoga u 17.00 sati – ulaz slobodan

  1. Kako počinje radni dan baleta….

Kondicione vježbe baletnih umjetnika ansambla Hrvatskoga narodnog kazališta

  1. Marjana Krajač & Balet HNK Zagreb

    Pas de deux na skladbu s albuma Tiento de la Luz Thomasa Koenera
Izvode članovi Baleta HNK u Zagrebu Asuka Maruo i Duilio Ingraffia

  1. Petar Iljič Čajkovski, Labuđe jezero,pas de deux iz II. čina i pas de quatre

Koreografija Iraida Lukašova, Leonard Jakovina prema Mariusu Petipau
Ansambl i solisti Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta

    Odette Natalia Horsnell
    Princ Siegfried Guilherme Alves Gameiro

    Pas de quatre:Catarina Meneses, Rieka Suzuki, Valentina Štrok, Asuka Maruo

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE