Naslovnica > PREDSTAVE > Šest lica traži autora (HNK Split 2000.)

Šest lica traži autora (HNK Split 2000.)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
U kazalište upadaju, nenajavljeni i nepozvani, takozvani obični ljudi s neobičnim zahtjevom: želimo da se na sceni ispriča naša priča!
autorski tim funkcija
François Lepageasistent redatelja
Helena Baldasarprevoditelj
Zlata Kovačićinspicijent
Luigi Pirandelloautor teksta
Ivica Kalebićsuradnik scenografa
Ivica Bilićoblikovatelj zvuka
Zoran Mihanovićoblikovatelj svjetla
François-Michel Pesentiredatelj
François-Michel Pesentiscenograf
Marija Žarakkostimograf

»Spali smo na to da postavljamo Pirandellove komade. Svaka čast onome tko ih razumije kad su namjerno napisani na način da ni glumci, ni kritičari, ni publika njima nikad nisu zadovoljni.«

Tako je šaleći se na svoj račun još 1921. napisao sam Luigi Pirandello u svojoj drami Šest lica traži autora, kapitalnom apsurdnom metatetarskom djelu o odnosu između autora, njihovih dramskih lica i kazališnih praktičara. Drama je praizvedena u rimskom Teatro Valle i nije naišla na najbolji prijem publike, no s vremenom je stekla kultni status.

Otac, Majka, Pastorka, Sin i dvoje djece, dramska lica koja je pisac odbacio, ponovno proživljavaju svoju dramu: rodivši Sina, Majka se zaljubljuje u Očeva tajnika i rodi mu troje djece. Otac koji je otišao, nakon mnogo godina susreće Pastorku u javnoj kući gdje majka jedva spriječi incest. Otac ponovno prihvaća obitelj, ali lanac nevolja se nastavlja... Usporedo s ovom dramom obitelj proživljava još jednu: ne prepoznaje se u pokušaju Redatelja i njegovih glumaca da prikažu njihovu stvarnost. Riječ je o dvama planovima, od kojih jedan ispunjava duboko proživljena strast likova, a drugi uzaludnost nemogućeg pokušaja da se njihova drama odglumi.

Predstava u HNK Split nastaje u koprodukciji s francuskim Théâtre du Point Aveugle, a režiju potpisuje François-Michel Pesenti

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE