Naslovnica > PREDSTAVE > Doktor Šuster

Doktor Šuster

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
U Zagreb i Puli stiže još jedno poznato spisateljsko ime - majstora crnog humora, Dušan Kovačević, koji po vlastitom tekstu režira priču o sve više zaboravnom kirurgu...
autorski tim funkcija
Dušan Kovačevićautor teksta
Dušan Kovačevićredatelj
Zoran Ivanovoblikovanje zvuka
Branko Kosaroblikovanje zvuka
Dragutin Balabanoblikovanje zvuka
Dragan Marasoblikovanje svjetla
Ljiljana Petrovićkostimograf
Nenad Brkićscenograf
izvođači uloge
Aleksandar ManevskiSmiljan Stefanović
Andrijana VidenovićAna, doktorova kćerka
Branko KneževićSmiljan Stefanović
Dušan Aškovićnekoliko problematičnih ljudi
Ivan Janketićnekoliko problematičnih ljudi
Jelisaveta Seka SablićDivna, Doktorova sestra
Miloš StojanovićLola, filosofof, brat po majci
Miodrag KrivokapićBranko Bezdan, filosof
Miodrag KrstovićBranko Bezdan, filosof
Petar KraljDoktor Nikola Kos
Tomislav Komatinanekoliko problematičnih ljudi
Vesna TrivalićAna, doktorova kćerka

Drama Doktor Šuster djelo je slavnog Dušana Kovačevića, našoj publici poznatog prvenstveno po dramama pretvorenim u scenarije za filmove Maratonci trče počasni krug (1981.), Balkanski špijun(1984.), Ko to tamo peva (1980.) itd.

Ovaj dramaturg, književnik, scenarist, redatelj, upravitelj kazališta pa čak i ambasador, autor je djela koja su prevedena na preko 20 različitih jezika, a drame su mu postavljane u više od 80 različitih svjetskih kazališta preko pariškog Theatre de la Ville do njujorškog Broadwaya.

Doktor Šuster napisan je posebno za otvorenje nove scene Zvezdara teatra 2004. godine i odnonda ne silazi s repertoara te kuće... U pitanju je tragikomedija u kojoj se pokušavaju stopiti dva naizgled nespojiva svijeta, jedan koji se raspao - svijet gospode i finih poštenih i čestitih ljudi, i drugi, novouspostavljeni - svijet kriminalaca, korumpiranih policajaca, beskrupuloznih novinara i manipulatora. Glavni lik je prije vremena umirovljeni kirurg iz građanske obitelji koji postupno počinje zaboravljati vlastiti identitet, te se sa setrom počne vraćati u vlastito djetinjstvo, a svi se kritičari slažu da ga maestralno igra - Petar Kralj.

Kako sam Kovačević kaže : Prvih sedam godina života je priprema za ono što nas očekuje a i zadnjih sedam je otprilike - isto. (…)Ovo je priča i o zaboravu: da se pravimo da ne vidimo ono što vidimo u ime viših ciljeva...

Dramu možete pogledati u režiji samog autora, a izvodi ju ansambl beogradskog Zvezda teatra, čiji je direktor - a tko drugi - Dušan Kovačević !

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE