Naslovnica > VIJESTI > INFO > Najkompleksnija kazališna zgrada na svijetu

Najkompleksnija kazališna zgrada na svijetu

Zgrada koja je potpuno čudo suvremene arhitekture konačno je u potpunosti funkcionalna. Pogledajte kako je nastajala i kako izgleda danas.
Share on facebook
Share on twitter

Japanski starhitekt Toyo Ito 2013. godine dobio je prestižnu Pritzkerovu nagradu, a mi smo vam tom prigodom predstavili njegove planove za dvije zgrade namijenjene izvedbenim umjetnostima.

Godinu dana kasnije tajvanski National Taichung Theatre djelomično je stavljen u funkciju, a ovih dana cijela je zgrada konačno u uporabi pa smo zavirili u nju, ali i proučili proces njezina nastanka. Riječ je, naime,o jednoj od najkompleksnijih građevina ikad, a Reuters tvrdi da spada u devet ključnih arhitektosnkih projekata suvremenog svijeta u društvu s Freedom Towerom u New Yorku, Absolute Towers u  Torontu,  Hex Towers u  Mexico Cityu, te Centrom Pompidou-Metz u Francuskoj.

"National Taichung Theater nije samo zgrada za operu. Cijela njezina arhitektura je zapravo opera.", kaže sam Toyo Ito.

Zgrada koristi posve novu tehnologiju 3D zakrivljenih ploha kako bi omogućila prirodni prototok energije u prostoru, a inspirirana je - kao sve Itove građevine - prirodom.

U nju je ugrađeno 58 posebnih jedinica sa zakrivljenim zidovima, u kojima su pak posebni otvori koji omogućavaju dotok zraka, ali svjetla čak i u najskrivenije kutke zgrade.

Kompleks se prostire na 58,000 metara kvadratnih, a inicijalni budžet za njezinu izgradnju iznosio je 154 milijuna dolara!

Zgrada ima šest katova i sastoji se od glavne dvorane, Grand Theatre, sa 2,014 mjesta u gledalištu...

...potom dvorane Playhouse sa 800 sjedećih mjesta...

... i najmanje tzv Black Box dvorane sa 200 mjesta...

Zgrada naravno ima i brojne dvorane za pokuse...

...salone, galeriju, restoran...

...ali i impresivni krovni vrt...

...te amfiteatara na otvorenom.

Ukratko - čudo jedno!

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE