Naslovnica > PREDSTAVE > Elling (BDP)

Elling (BDP)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Od norveškog kandidata za Oscara, preko londonskog Bush Theatrea u BDP, a zatim i na Dane satire u Kerempuh, stiže crnohumorna komedija o 'neprilagođenima'...
autorski tim funkcija
Simon Bentautor teksta
Marko Manojlovićredatelj
Lana Cvijanovićkostimograf
Marija Kalabićscenograf

Elling je četrdesetogodišnjak koji je cijeli život proveo uz majku, da bi ga nakon majčine smrti država smjestila u instituciju za mentalno oboljele, smatrajući ga nesposobnim da se brine sam za sebe. Međutim, kako je Elling ipak samo lakše zaostao, nakon nekog vremena procijenili su da bi ga, uz povremene kontrole, mogli pustiti da pokuša ostvariti samostalan život.

I tako se Elling nakon dvije godine boravka u instituciji, našao u stanu zajedno s još jednim bivšim štićenikom iste, s kojim je i u instituciji dijelio sobu, Kjellom Bjarneom. Država im je osigurala stan u Oslu, a njih dvojica moraju dokazati da su sposobni nositi se s 'vanjskim svijetom'. Dok je Elling opsesivno uredan, neurotičan, agorafobičan i blagoglagoljiv, Kjell je čovjek od malo riječi (koje su uglavnom vezane uz žene i hranu), potpuno nezainteresiran za higijenu i pristojnost, te njih dvojica moraju, između ostalog, pokušati pronaći zajednički jezik, kako ih neslaganje ne bi koštalo novostečene slobode...

Komedija o neobičnom paru, koja se naslanja na dugogodišnju dramsku tradiciju 'neobičnih' muških parova, poput Estragona i Vladimira, te Stanleya i Olija, nastala je prvo kao film prema romanu norveškog pisca Ingvara Ambjørnsena, te je nakon međunarodnog uspjeha, koji je uključio i nominaciju za nagradu Oscar, roman poslužio i kao inspiracija za istoimenu adaptaciju britanskom dramatičaru Simonu Bentu, te je drama praizvedena u londonskom Bush Theatreu 2007.

'Ellinga' je u Beogradskom dramskom pozorištu režirao mladi srpski redatelj Marko Manojlović, koji iza sebe već ima nekoliko režija u različitim kazalištima (BDP, JDP, Atelje 212, i dr.).

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE