Bjegunke

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Francuska hit komedija s dvije junakinje od kojih jedna bježi iz staračkog doma, a druga bježi iz kuće na kćerin osamnaesti rođendan.
autorski tim funkcija
Christophe Duthuronautor teksta
Pierre Palmadeautor teksta
Dora Slakoperprevoditelj
Lina Vengoecheascenograf
Lina Vengoecheakostimograf
Lina Vengoecheaautor izbora glazbe
Nenni Delmestreredatelj
izvođači uloge
Ksenija ProhaskaIvana
Milka Podrug KokotovićVanda

Komedija Bjegunke, autorskog dvojca Pierrea Palmadea i Christophea Duthurona doživjela je svjetsku premijeru 2007, u poznatom kazalištu Teatro Varietes de Paris (osnovanom 1807. godine). Predstavu su producirale glumice koje u njoj igraju, Line Renaud i Muriel Robin, a režirao je koautor teksta, Duthuron. Bilo je zamišljeno da predstava bude na repertoaru mjesec dana, ali se zbog ogromnog uspjeha i interesa publike zadržala više od četiri mjeseca, kada su je glumice zbog prije dogovorenih projekata morale prestati izvoditi. Posljednju izvedbu, koju su igrale odlučile su uživo prenositi na francuskoj televiziji TV France 2, a vidjelo ju je osam miljuna ljudi, što je najveća gledanost neke predstave na francuskoj televiziji svih vremena. Predstava je dobila mnogobrojne nagrade, među ostalima i Prix Raimu za kazalište i film.

Za svoj tekst autori kažu kako nisu imali namjeru napisati komediju u kojoj bi se ljudi smijali na svaku repliku, nego komične situacije pretvarati u jake emotivne trenutke, a emocije pretvarati u komediju. Za njih je ovo “bijela” komedija, zabavna, bez pretenzija, ali dirljiva… i prva teatarska “road- komedija”. Iako možda tema podsjeća na kultni film Thelma i Louise, ovdje se radi o dvije potpuno različite žene koje ni po čemu nisu spojive, ali su ujedinjene u zajedničkom bijegu. Jedna bježi iz staračkog doma, druga bježi iz kuće na kćerin osamnaesti rođendan. Kroz svoje avanture, svađe, diskusije, nesretne i sretne trenutke, ovaj posve čudesan i jedinstven duo ostvaruje prijateljstvo koje će trajati cijeli život.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE