Naslovnica > PREDSTAVE > Jedan čovjek, dva šefa

Jedan čovjek, dva šefa

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Dva para, dva gospodara i jedan okretni sluga kojem se sreća ruga. Goldoni & commedia del arte stižu u Osijek preko - Engleske.
autorski tim funkcija
Davor Molnarscenograf
Grant Oldingautor songova
Richard Beanautor teksta
Tomislav Kobiaoblikovatelj svjetla
Radovan Marčićredatelj
Igor Valerikorepetitor
Carlo Goldoniautor predloška
Ivana Šojatprevoditelj
Dražen Bratulićautor prepjeva songova
Mladen Vasarysuradnik za scenski pokret
Zrinka Stilinovićšaptač
Eduard Srčnikinspicijent
Danica Dedijerkostimograf
izvođači uloge
Aleksandar BogdanovićCharlie (Patak) Clench
Aljoša ČeplAlan, Dangleov sin
Anita SchmidtDolly, Clenchova zaposlenica
Antonija PintarićPauline Clench, Charlijeva kći
Antonio JakupčevićGereth
Dina VojnovićCristin Bayer
Draško ZidarFrancis
Duško ModrinićStanley Stubbers, drugi gospodar
Eduard SrčnikTaksist
Ivan ĆaćićLloyd Boateng, Clenchov prijatelj
Josip HorvatRed Roosters
Ljudevit LaušinRed Roosters
Luka KolakRed Roosters
Marijan GašparovićRed Roosters
Mario RadeHarry Dangle, odvjetnik premazan svim mastima
Matea GrabićRachel Crabbe, prvi gospodar
Miroslav ČabrajaAlfie
Zrinka StilinovićStarica

Komediju Il servitore di due padroni Carlo Goldoni (1707–1793) napisao je 1745. po obrascu commedije del arte, sa svim, za nju tipičnim likovima, kao što su Pantalone, Doktor, Kapetan, Ljubavnici, Brighella, sluge i, na kraju, Arlecchino.

Priča ide ovako: Truffaldino/Arlecchino sluga je Beatrice, koja je u Veneciju stigla preodjevena u muškarca i preuzevši ime svoga brata Federica Rasponija, ubijena u Torinu. Polakomivši se, Arlecchino odlučuje istodobno stupiti i u službu Florinda, Beatriceina ljubavnika, koji se (bez njezina znanja) sklonio upravo u Veneciju, bježeći pred optužbom da je upravo on ubio Federica. U toj dvostrukoj službi, Arlecchino je istodobno (po riječima samoga Goldonija) 'glup i lukav': pokreće niz nesporazuma, ali se istodobno vrlo vješto iz tih neprilika 'vadi'; vrhunac je scena u Brighellinoj gostionici (u kojoj je, ne znajući jedno za drugo, odsjelo oboje zaljubljenika), kad i Florindo, i Beatrice istovremeno objeduju, a Arlecchino ih dvori, i to tako da jedan gospodar ne doznaje za drugog. Na kraju, travestije, naravno, nestaje, te u sretnom finalu (uobičajenom za Goldonija), oba para (pustolovni Beatrice – Florindo, i onaj sekundarni, domaći, venecijanski Clarice – Slivio) sklapaju, nakon mnogih peripetija, zasluženi brak.

'Drugu mladost' ova je Goldonijeva drama doživjela 2011. godine, kad je na vrhuncu svog mandata u londonskom National Theatreu Nicholas Hytner, u skladu s britanskim kazališnim običajima, naručio njezinu suvremenu obradu iz pera dokazanog hitmejkerasvjetsku turneju koja je uključivala  Richarda Beana. Tako je nastao tekst One Man, Two Guvernors koji Goldonijevu radnju premješta u Brighton (!) 1963., a čijaje produkcija u National Theatreu postala - mega-hit. Osim što je ekspresno preseljena na West End, turirala je Velikom Britanijom, potom preselila na Broadway i onda krenula svjetsku turneju koja je uključivala Hong Kong, Australiju i Novi Zeland.

The Guardian je toj produkciji dao rijetko viđenih 5 zvjezdica uz tvrdnju kako je riječ 'o jednoj od nasmješnijih predstava u povijesti Nationala', a nakon što je Beanov tekst osvjio Evening Standard nagradu za najbolji novi tekst zaredale su i njegove druge produkcije diljem svijeta.

Četiri godine nakon praizvedbe teksta, isti stiže na repertoar HNK Osijek, kako je to u svom programu i najavio intendant Šnajder, nazivajući ga doduše tada -  Jedan čovijek, dva šefa.

Predstavu režira Radovan Marčić, kojeg rijetko viđamo na domaćim pozornicama, a češće u raznim gastro tv emisijama.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter