Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Zašto Komedija još uvijek nema ravnatelja, ali bi mogla ‘zaraditi’ milijunsku tužbu?

Zašto Komedija još uvijek nema ravnatelja, ali bi mogla ‘zaraditi’ milijunsku tužbu?

Kazališno vijeće Komedije još uvijek nije donijelo odluku o imenovanju ravnatelja te kuće, čime je po barem dvije osnove prekršilo zakon.
Share on facebook
Share on twitter

Kazališna vijeća dvaju zagrebačkih kazališta, Komedije i ZKL, raspisala su 4. svibnja natječaj za ravnatelje tih kuća. I dok je postupak izbora u ZKL ekspresno obavljen, te je još jedan četverogodišnji mandat dobila dosadašnja ravnateljica Ljiljana Štokalo, od rezultata natječaja u Komediji - ni traga ni glasa.

Stvar je tim čudnija kad se zna da je natječaj u Komediji raspisan nakon što je tamošnji dugogodišnji ravnatelj Niko Pavlović iz drugog pokušaja smijenjen zbog financijskih dubioza i minusa od najmanje 2.5 milijuna kuna!

Na natječaj su se javili aktualni vršitelj dužnosti ravnatelja, glumac Adam Končić, potom kolega mu Damir Lončar i talijanski redatelj, te Magellijev učenik, Luca Cortina, pri čemu je Kazališno vijeće na čelu s Ivicom Prlenderom ime potonjeg tjednima krilo od javnosti iz samo njima poznatih razloga. Sva su trojica svoje programe u najkraćim crtama predstavila javnosti, Končić ovdje, Lončar ovdje, a Cortina ovdje.

No, Kazališno vijeće do dana današnjeg nije donijelo odluku kome će od njih povjeriti upravljanje najskupljim zagrebačkim kazalištem koje samo za program godišnje ima na raspolaganju više od 3.000.000 kuna!

To, ukratko znači da se natječaj mora ponoviti jer će u suprotnom sve odluke o eventualnom imenovanju ravnatelja biti - protuzakonite.

Naime, Zakon o ustanovama jasno propisuje kako kandidati o rezultatima natječaja moraju biti obaviješteni najkasnije 45 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava, odnosno 75 dana od objave natječaja.

Članak 41.
Natječaj za imenovanje ravnatelja ustanove objavljuje se u javnim glasilima. Natječaj za imenovanje ravnatelja javne ustanove koju osniva Republika Hrvatska objavljuje se i u Narodnim novinama.
U natječaju se objavljuju uvjeti koje mora ispunjavati kandidat, vrijeme za koje se imenuje, rok do kojeg s primaju prijave kandidata i rok u kojemu će prijavljeni kandidati biti obaviješteni o izboru.
Rok do kojeg se primaju prijave kandidata ne može biti kraći od osam dana od dana objave natječaja, a rok u kojem se kandidati obavještavaju o izboru ne može biti dulji od četrdeset i pet dana od dana isteka roka za podnošenje prijava.

Kazališno vijeće Komedije taj je zakon već jednom prekšilo ne objavljujući u tekstu natječaja rok u kojem će obavijestiti kandidate o njegovu ishodu. A budući je, kako smo već naveli, natječaj raspisan 4. svibnja, rok za donošenje odluke je davno prošao, pa bi eventualno imenovanje nekog kandidata opet slijedom Zakona o ustanovama otvorilo mogućnost milijunski 'teške' upravne tužbe.

Grad Zagreb, koji je vlasnik kazališta, a ni Kazališno vijeće kao njegova 'produžena ruka', o svemu se ovom još nisu oglasili i čini se da se uopće ne zamaraju činjenicom da jedna od najskupljih (i financijski najneuspješnijih) domaćih ustanova u kulturi nema upravu.

Imaju ljudi očito važnijeg, predizbornog posla.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE