Madame Butterfly

GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Priču o nesretnoj Cio-Cio san koja na sebe diže ruku zbog neuzvraćene ljubavi za Sferisterio Opera Festival režirao je 2009. godine Pier Luigi Pizzi.
autorski tim funkcija
Pier Luigi Pizziredatelj
Pier Luigi Pizziscenograf
Luka Vukšićzborovođa
Pier Luigi Pizzikostimograf
Mia Rejc Prajningerasistentica redatelja
Giacomo Pucciniskladatelj
Nikša Barezadirigent

U opsežnoj ostavštini jednog od najvećih talijanskih opernih skladatelja, Giacoma Puccinija, niz je opernih 'hitova', među kojima se posebno ističe - Madama Butterfly. O njezinoj popularsnosti svjedoči i statistički podatak da se već desetljećima ne skida s liste top 5  najizvođenijih opera u svijetu, dok je na američkom kontinentu potpuna prvakinja.

Osim što se smatra da je tragična sudbina mlade Cio-Cio San temeljena na istinitim događajima, Puccini je skladajući glazbu uveo i orijentalne leitmotive kojih je tadašnja publika bila više nego željna. Usprkos tome, praizvedba ove opere koja se održala 17. veljače 1904. u milanskoj La Scali, kao što smo već naučili, prošla je vrlo – loše!  No, Puccini nije odustao,  iz dvočinske, operu pretvara u tročinsku, mijenja još nekoliko detalja i dobiva hit.

A cijela priča počinje tako da pisac John Luter Long odlučuje na papir staviti ono što mu je sestra po povratku iz japana imala za ispričati. Kratka priča pod imenom Madama Butterfly uskoro je zapela za oko dramskom piscu i kazališnom producentu Davidu Beloscou koji je pretvara u jednočinsku dramu i postavlja u New Yorku 1990. Predstava zatim zapinje za oko Giacomu Pucciniju, libreto pišu Luigi Illica i Giuseppe Giacosa i – ostatak je povijest!

U svakom slučaju, Madama Butterfly nesretna je priča o mladoj gejši Cio – Cio San kojoj je nametnuto vjenčanje s američkim pukovnikom Pinkertonom. No, usprkos tome, Cio-Cio San se smrtno zaljubi u njega. Uskoro odlučuje odreći i vlastite vjere iz istog razloga, no s tom odlukom je dočeka i ono što nije očekivala – cijela njena obitelj odriče je se. No, Cio-Cio San, iako potresena zbog toga, raduje se svojoj sretnoj budućnosti s Pinkertonom, ne znajući da se on planira vratiti u Ameriku i vjenčati se s  - američkom djevojkom.

Nekoliko godina kasnije, Cio-Cio San, sama i ostavljana čeka brod s Pinkertonom, puna nade da će joj se on vratiti. Pogotovo kada sazna da je ona nedugo nakon njegovog odlaska rodila njihovo dijete. Uskoro, pročuje se da američki brod uplovljava u luku, no nada Cio-Cio San uskoro umire, jer Pinkerton je doduše došao, no pod rukom vodi svoju novu, američku suprugu Kate. U potpunosti uništena, nesretna Cio-Cio diže ruku na samu sebe...

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE