Tartuffe (HNK Zagreb)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Vjerojatno najpoznatije djelo najpoznatijeg francuskog dramatičara na scenu HNK Zagreb u sezoni 2016/2017 postavlja gost iz Slovenije, Eduard Miler.
autorski tim funkcija
Mia Rejc Prajningerasistent kostimografa
Hrvoje Korbarasistent redatelja
Suzana Bogdan Pavekinspicijent
Višnja Kiššaptač
Žanina Mirčevskaautor adaptacije
Žanina Mirčevskadramaturg
Eduard Milerredatelj
Eduard Milerautor izbora glazbe
Branko Hojnikscenograf
Vladimir Gerićprevoditelj
Jean-Baptiste Poquelin Molièreautor teksta
Andrej Hajdinjakoblikovatelj svjetla
Jelena Prokovičkostimograf
izvođači uloge
Goran GrgićOrgon
Ivan ColarićDamis, Orgonov sin
Jadranka ĐokićDorine, Marianina družbenica
Lana BarićPredsjednica
Livio BadurinaCleante, Orgonov šurjak
Luca AnićMariane, Orgonova kći
Mirta ZečevićSudski činovnik
Mislav ČavajdaTartuffe, lažni pobožnjak
Nikša KušeljValere, Marianin prosac
Nina ViolićElmire, Orgonova žena
Vlasta RamljakGđa. Pernelle, Orgonova majka

Komedija Tartuffe vjerojatno je najpoznatije Molièreovo djelo. Prvi je put izvedena 1664. na proslavi u Versaillesu i gotovo odmah cenzurirana na zahtjev religioznih pristaša Kralja Luja 14. Sam kralj navodno nije imao nikakvu namjeru cenzurirati komad, ali je zbog pritisaka na to na kraju ipak pristao. O prirodi samog komada možda najviše govori činjenica je riječ tartuffe ušla u suvremenu uporabu kako u francuskom tako i u engleskom jeziku, a koristi se kako bi se opisalo prepredenog hipokrita koji hini pretjeranu ispravnost, naročito onu religioznu.

Tartuffe je varalica koji se uspijeva uvući u imućnu obitelj bogatog ali naivnog Orgona. Orgon misli da je Tartuffe jako pobožan i moralno ispravan čovjek, no on je zapravo lažno pobožan i gramziv manipulator, a u Orgonovoj obitelji to ne vide samo Orgon i njegova majka Pernel. Čitava obitelj uvjerava Orgona da je u krivu, no Orgon slijepo vjeruje Tartuffu, tako da mu prepisuje kuću i obećaje ruku svoje kćeri. Orgonova žena Elmira i sin Damis sakupe dovoljno dokaza protiv Tartuffa, no Orgon im ne vjeruje sve dok na kraju Elmira ne zamoli Orgona da se sakrije ispod stola dok Tartuffe i ona razgovaraju te se Tartuffova prevara otkriva. Sve sretno završava, kralj raskida Tartuffov ugovor o posjedovanju svih Orgonovih imanja, a Tartuffa policajac odvodi u zatvor.

Molière je imao velikih problema zbog toga djela. Prva tri čina ‘Tartuffa’ su premijerno prikazana 1664. godine pred kraljem Lujem XIV, na svečanosti u Versaillesu. Komedija još nije napisana ni izvedena do kraja, a već Družba presvetog oltarskog sakramenta zabranjuje sve izvedbe, no Moliere dovršava komediju, te je izvodi i čita u privatnim kućama. Poznati klasicistički teoretičar Boileau staje na Molierovu stranu i posvećuje mu pohvalne stihove, no ‘Tartuffe’ je svejedno bio zabranjen do 1667.godine kada se afera nastavlja. Moliere tada izvodi ‘Varalicu’, ublaženu verziju ‘Tartuffa’, no ubrzo stiže sudska zabrana, a pariški nadbiskup prijeti ekskomunikacijom svima koji će gledati ili izvoditi to djelo. Kralj je na ratištu u Flandriji i ne može glumačkoj družini pružiti zaštitu. Izvedba ‘Tartuffa’ napokon je dozvoljena 1669. godine i djelo doživljava veliki uspjeh.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE