Naslovnica > PREDSTAVE > Turandot (ST ljeto)

Turandot (ST ljeto)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Opera s najslavnijom tenorskom arijom svih vremena na splitsko ljeto se vraća nakon 60 godina i to sa inozemnim izvođačima u glavnim ulogama, a pod ravnanjem Ive Lipanovića i u režiji Ozrena Prohića.
autorski tim funkcija
Renato Simonilibretist
Valter Lovričevićkoncertni majstor
Jasna Frankić Brkljačićkoreograf
Giacomo Pucciniskladatelj
Giuseppe Adamilibretist
Nina Cosettodirigent scenske glazbe
Ivica Kalebićautor adaptacije scene
Nela Bujas Luketićvoditelj dječjeg zbora
Ana Šabašovzborovođa
Snježana Radicaasistent koreografa
Tetjana Borčagivskakorepetitor
Vera Pavasovićkorepetitor
Ivo Lipanovićdirigent
Zoran Mihanovićoblikovatelj svjetla
Mirjana Zagoreckostimograf
Sonja Obradovićsuradnik kostimografa
Ozren Prohićautor adaptacije scene
Ozren Prohićredatelj

Turandot je opera u tri čina Giacoma Puccinija, prema libretu što su ga napisai Giuseppe Adami i Renato Simoni.

Puccini se za priču po kojoj je nastala opera zainteresirao nakon čitanja istoimene adaptacije Friedricha Schillera, no libreto za operu ipak se temelji na ranijoj istoimenoj drami Carla Gozzija koja se svojevremeno našla i na repertoaru zagrebačke Gavelle. Izvornik je narativa pak priča o Turan-Dokht (Turanovoj kćeri) iz epa Haft Peykar perzijskog pjesnika Nizamija iz 12. stoljeća.

Puccini, nažalost, nije skladanje dovršio za života, pa je Turandot dvije godine nakon njegove smrti, 1926. godine, zaključio Franco Alfano.

Praizvedba (i to isključivo Puccinijeva dijela notnog zapisa) zbila se u milanskom Teatro alla Scala 25. travnja 1926. pod ravnanjem Artura Toscaninija, dok je prva izvedba s Alfanovim dodacima održana iduće noći.

Upravo je Turandot odabrana za otvaranje Splitskog ljeta 2016. i to nakon što na programu iste manifestacije nije bila punih 60 godina. Možda i zato što čak ni za tekuću produkciju na domaćoj sceni nisu pronađeni solisti pa u naslovnoj, ali i ulozi Calàfa nastupaju gosti iz inozemstva.

Predstavom dirigira Ivo Lipanović, dok je režija povjerena Ozrenu Prohiću.

Kratki sadržaj opere pronaći ćete u našem feljtonu Opera u stripu, dok vam opširniju verziju donosimo u nastavku.

***

PRVI ČIN

Kina u drevna vremena. Pred Carskom palačom, mandarin okupljenom narodu čita ukaz: ruku princeze Turandot dobit će samo onaj princ koji riješi tri zagonetke. Ne uspije li, bit će osuđen na smrt. Posljednji udvarač, mladi perzijski princ, bit će pogubljen nakon što izađe Mjesec. U gomili se nalazi robinja Liu , njezin vremešni gospodar i mladi Calàf koji prepoznaje starca kao svog davno izgubljenog oca Timura, poraženog Tatarskog kralja. Jedino mu je Liu još ostala odana, a kada je Calàf upita zašto, ona mu odgovori da joj se davno Calàf nasmiješio. Gomila je žedna krvi, ali dočekuje izlazeći Mjesec u strašnoj tišini. Dok odvode perzijskog princa na pogubljenje, narod moli da mu se princeza smiluje. Ona napokon dolazi i, bez riječi, naređuje nastavak pogubljenja. Očaran ljepotom nedostižne Turandot, Calàf odluči da će je osvojiti. Liù i Timur su zgroženi. Tri ministra lijepe Turandot, Ping, Pang i Pong, također razuvjeravaju Calàfa, ali ovaj ne posustaje. Tješi Liù, a zatim gong najavljuje novoga prosca.

DRUGI ČIN

U palači, Ping, Pang i Pong žale se na strahovladu princeze Turandot nadajući se da će ljubav zagrijati njezino srce i napokon uspostaviti mir. Dok snatre o svojim mirnim ladanjskim domovima, u stvarnost ih priziva vika gomile koja se okupila kako bi prisustvovala rješavanju zagonetke. Pred okupljenim vijećem, stari car traži od Calàfa da ponovno promisli o svojoj odluci, ali ovaj ostaje pri svome. Pojavljuje se Turandot koja prepričava priču o svojoj prelijepoj pretkinji, princezi Lou-Ling koju je oteo i ubio princ osvajač. Za osvetu, Turandot je zamrzila sve muškarce i zaklela se da je nitko neće nikada imati. Calàfu postavlja prvo pitanje: „Što se rađa svake noći i umire u zoru? „Nada,” odgovara ispravno Calàf. Turandot nastavlja: „Što treperi crvenkasto i grije kao vatra, a nije vatra?“ „Krv“, odgovara Calàf nakon kratke stanke. Potresena, Turandot postavlja treću zagonetku: „Što je kao led, no ipak peče?“ Nastupa napeta tišina sve dok Calàf pobjedonosno ne uzvikne: „Turandot!“ Dok gomila kliče od veselja, Turandot preklinje oca da je ne preda neznancu. Nadajući se da će osvojiti njezino srce, Calàf joj postavlja vlastiti izazov: ako do zore sazna njegovo ime, može raspolagati njegovim životom.

TREĆI ČIN

U carskim vrtovima tijekom noći Calàf začuje objavu: smrtna će kazna stići sve stanovnike Pekinga koji budu zaspali prije nego Turandot otkrije neznančevo ime. Calàf je siguran u svoju pobjedu, ali Ping, Pan i Pong svejedno ga nagovaraju da napusti grad. Dok mu preplašena gomila prijeti neka otkrije svoj identitet, vojnici dovode Liu i Timura. Calàf nastoji uvjeriti gomilu da njih dvoje ne znaju njegovu tajnu. Dolazi Turandot koja zahtjeva od Timura da kaže istinu. Liu odgovara da samo ona zna tko je neznanac, ali da to neće nikada reći. iu muče, ali ona i dalje šuti. Zadivljena njezinom ustrajnošću, Turandot je pita za tajnu, a ona odgovara da je to ljubav. Vojnici pooštravaju mučenje, a Liu govori Turandot kako će i ona sama upoznati svu radost ljubavi. Zatim grabi bodež i ubija se. Gomila se okuplja u pogrebnoj povorci koja odnosi tijelo. Turandot ostaje nasamo s Calàfom koji je iznenada poljubi. Otkrivši po prvi put osjećaje, Turandot zaplače. Sad već siguran u svoju pobjedu, Calàf otkiva svoj identitet. Još jednom pred carskim prijestoljem Turandot izjavljuje da je saznala neznančevo ime i da je ono Ljubav.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE