Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Četrnaest predstava na 40. Danima satire Fadila Hadžića

Četrnaest predstava na 40. Danima satire Fadila Hadžića

Zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh bit će od 3. do 19. lipnja domaćinom jubilarnog 40. izdanja festivala 'Dani satire Fadila Hadžića'
Share on facebook
Share on twitter

Festival donosi četrnaest naslova iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Trinaest će predstava biti prikazano u službenoj konkurenciji te jedna izvan konkurencije, a očekuje se da će okupiti preko 300 izvođača i sudionika.

Osam je predstava iz regije te šest hrvatskih, a program otvara u petak, 3. lipnja gostovanje Drame Slovenskog narodnog gledališča Maribor s glazbenom dramom 'Zauvijek mladi', svjetski poznatim hitom švicarskog pisca i glazbenika Erika Gedeona u režiji njemačko-bosansko-austrijskog redatelja i glazbenika Sandyja Lopičića.

Dan kasnije, u subotu 4. lipnja, zagrebačkoj će se publici predstaviti 'heroji bosanskohercegovačkih šala' 'Mujo, Suljo i Fata' u istoimenoj koprodukciji kompanije East West Centar Sarajevo i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica iz Bosne i Hercegovine. Redatelj je Haris Pašović, a glazbu za predstavu radio je kultni sastav S.A.R.S.

Na Danima satire gostovat će i Narodno pozorište u Beogradu iz Srbije s predstavom 'Rodoljupci', 'trezveno, realistično i žučno pisana satira' Jovana Sterije Popovića u režiji Andrasa Urbana (7. lipnja, Zagrebačko kazalište mladih).

Ansambl Bele Pintera iz Budimpešte u Mađarskoj, jedna od najuspješnijih i najuzbudljivijih mađarskih kazališnih skupina izvest će predstavu 'Naše tajne' autora i redatelja Bele Pintera, koja 'postavlja hipoteze kroz fikciju dok na povijesnim činjenicama rekonstruira biografske momente muškaraca i žena koje je režim proganjao zbog njihovih 'tajnih grijeha'' (8. lipnja, Kerempuh).

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka gostuje u Kerempuhu u četvrtak 9. lipnja s autorskim projektom renomiranog slovenskog redatelja Sebastijana Horvata 'Nad grobom glupe Europe', inspiriranim novelom "Hrvatska rapsodija" Miroslava Krleže.

Slovensko narodno gledališče Ljubljana izvest će u petak 10. lipnja predstavu 'Kralj Ubu' redatelja Jerneja Lorencija, temeljenu na motivima 'Kralja Ubuja' Alfreda Jarryja, te u nedjelju 12. lipnja 'Demokraciju!'  Josifa Brodskog u režiji Marjaža Zupančića.

Atelje 212 iz Beograda gostuje s najnovijom dramom jednog od trenutno najizvođenijih ruskih i europskih suvremenih dramskih pisaca Ivana Viripaeya 'Pijani' u režiji Borisa Liješevića (13. lipnja); a od stranih gostiju, tu je još i Teatar Komedija iz Skopja, Makedonija, sa 'Slučajem Harms' Dine Mustafića (17. lipnja), koji će biti prikazan izvan konkurencije.

Domaćin Kerempuh u Danima sudjeluje sa svojim najnovijim hit predstavama 'Policija' Slawomira Mrožeka u režiji Mirana Kurspahića (5. lipnja) i 'Maratonci trče počasni krug' Dušana Kovačevića u režiji Ive Milošević (11. lipnja). U Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) bit će izvedena predstava 'Živjet ćemo bolje' Maje Hrgović redateljice Senke Bulić (14. lipnja, ZKM), a Hrvatsko narodno kazalište Zagreb sudjeluje s 'Na kraju tjedna' Bobe Jelčića (15. lipnja, HNK).

Festivalski program uključuje i kazališni performans 'Born to please' Saše Božića, u kojemu će se izvođači Nataša Dangubić, Ivana Krizmanić, Jerko Marčić i Marko Jastrevski u četvrtak 16. lipnja u foajeu Kerempuha okušati u interpetacijama poznatih hitova iz povijesti pop glazbe.

U sklopu Festivala održat će se i 'Večer sa Sidranom', večernje druženje s kultnim bosanskohercegovačkim piscem scenarija i drama, književnikom, pjesnikom i novinarom Abdulahom Sidranom. Sve će završiti u nedjelju 19. lipnja izvješćem ocjenjivačkog suda i dodjelom nagrada Dana satire Fadila Hadžića.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI