Naslovnica > PREDSTAVE > Policija

Policija

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Apsurdna drama o mukama policije kojoj ponestane 'materijala' za represiju.
autorski tim funkcija
Lada Marinovićkoreograf
Nina Mia Čikešscenograf
Sławomir Mrożekautor teksta
Katja Šunjićkostimograf
Miran Kurspahićredatelj
Nikša Marinovićskladatelj
Aleksandar Mondecaroblikovatelj svjetla

Sławomir Mrożek Policiju je napisao 1958. godine kao satiru tadašnjeg komunističkog režima u Poljskoj. Priča je sliejdeća: kada i zadnji zatvorenik potpiše dokument o lojalnosti režimu, policija postaje nepotrebna, pa ni policijski provokator ne uspijeva nikoga natjerati da postane “materijal” za uhićenje pa isti policajac preuzima ulogu onog tko će vikati “protiv” ne bi li svojim hapšenjem spasio policiju.

Motiv apsurda se u „Policiji“ provlači kroz mračnu viziju budućnosti čovječanstva: koga će policija hapsiti ako su svi lojalni i odani vlasti? Policija od zatvorenika, zavjerenika i revolucionara živi i opstaje. Ukoliko zločina i zločinaca nema, gubi se svaki smisao represivnog aparata i dovodi se u pitanje smisao postojanja policije kao takve. Na kraju se čitava farsa svodi na to se svi međusobno pohapse, iz potpune ludosti, gluposti i prije svega nemoći.

Mrožekov tekst na scenu kazališta Kerempuh u sezoni 2015/2016 postavlja Miran Kurspahić kojemu je to ujedno i prva predstava u toj kući.

Odgovori