Search
Close this search box.

Strašni roditelji

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Klasik Jeana Cocteaua u režiji Gorana Golovka na sceni HNK Split.
autorski tim funkcija
Mladen Radovnikovićkostimograf
Srđan Barbarićoblikovatelj svjetla
Ozren Bakotićscenograf
Vjenceslav Kapuralprijevod
Jagoda Granićjezični savjetnik
Tomislav Luetićoblikovatelj zvuka
Goran Golovkoredatelj
Mirko Krstičevićskladatelj
izvođači uloge
Anastasija JankovskaMadelaine
Arijana ČulinaLeonie
Bruna BebićYvonne
Nikola IvoševićGeorges
Nikša ArčaninMichel

Jean Cocteau, jedan od najpoznatijih francuskih umjetnika čije se djelovanje proteže na prvu polovicu 20. stoljeća, djelovao je kao pisac, pjesnik i filmski redatelj, često u dinamičnoj suradnji sa umjetnicima ostalih profesija - skladateljima, likovnim umjetnicima i koreografima, među kojima su i Igor Stravinski, Pablo Picasso, kompanija Les Ballets Russes, Francis Poulenc i mnogi drugi.

Njegov najveći književni uspjeh bio je roman Užasna djeca (Les enfants terribles), nedavno objavljen na hrvatskom u biblioteci Na rubu klasika, a splitski HNK izvest će njegovu dramu Strašni roditelji  (Les parents terribles) napisanu 1938. godine, koju je sam Cocteau adaptirao za film 1948. s podjelom  iz pariške praizvedbe.  Drama je doživjela niz francuskih izvedbi, a zanimljivo je da je do početka Drugog svjetskog rata, tijekom rata i neposredno nakon njega gotovo neprekidno bila na repertoarima pariških kazališta.

Dramu je kasnije adaptirao za film i britanski redatelj Charles Franck pod naslovom Intimate Relations. Film je prikazan 1953. na festivalu u Cannesu, čijim je žirijem, igrom slučaja, u tom trenutku predsjedao sam Cocteau. Uspjeh u anglofonom kazalištu drama pak doživljava devedesetih godina, kad je postavlja National Theatre u zvjezdanoj podjeli (Kathleen Turner, Eileen Atkins, Cynthia Nixon i Jude Law), koja će doživjeti i transfer na Broadway.

Iz splitskog HNK komad najavljuju kao naizgled "bulevarsko kazalište", koje ispod fasade krije mnogo dublji sadržaj. Goran Golovko, intendant splitskog Hrvatskog narodnog kazališta, otvorit će dramsku sezonu režijom ove predstave, o kojoj je u najavi zapisao:

Igrajući se kazališnim konvencijama i gledateljevim predodžbama komedije, melodrame, drame i motiva grčke tragedije, subverzivni gospodin Cocteau ne daje nam ključ za snalaženje u labirintu zamršenih odnosa unutar jedne nevjerojatne (incroyable!) obitelji. Taj opsjenar riječi („…francuski je rječnik prava farmakopeja – s jedne strane otrov, s druge lijek…“ – R. Barthes: Fragmenti ljubavnog diskursa), opsjenar slika i psihe zavodljivo nas vodi putovima i stranputicama naših duša da bi poljuljao sve arhetipsko u nama, a istovremeno nas zabavlja.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE