Naslovnica > PREDSTAVE > Čarobni brijeg

Čarobni brijeg

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Janusz Kica po drugi se put okušava u scenskom postavljanju jednog od najvećih romana 20. stoljeća.

Jedan od najvećih romana 20. stoljeća, Čarobni brijeg Thomasa Manna, objavljen je 1924. godine, a ideja o romanu javila se prilikom liječenja supruge Thomasa Manna u sanatoriju u Davosu. Roman je nastajao gotovo dvanaest godina, tijekom kojih je došlo i do promjene političkih stavova Thomasa Manna, koji je nakon Prvog svjetskog rata odbacio konzervativne nacionalne političke stavove. Ovaj nobelovac svoju je književnu karijeru uspješno započeo romanom Buddenbrookovi, a njegovo najčitanije djelo vjerojatno je kratki roman Smrt u Veneciji, poznat i po Viscontijevoj filmskoj adaptaciji.

Glavni junak Čarobnog brijega, Hans Castorp, u liječilište u Davos dolazi u trotjedni posjet svom rođaku, koji će se pretvoriti u sedmogodišnje liječenje u mondenom liječilištu za plućne bolesnike. Za likove zatočene u liječilištu vremenska dimenzija nestaje, budući da su njihovi životi lišeni bilo kakvih događaja, osim gotovo ritualiziranih mjerenja temperature i obligatnog ležanja i spavanja. Mikrokozmos liječilišta zapravo je preslika makrokozmosa međuratne Europe u kojem se rastvaraju ideološka pitanja i prokazuje društvo u njegovoj dekadenciji, a bolest je metafora bolesti društva čije su vrijednosti moralno dvojbene i koje se postupno urušavaju.

Roman se smatra jednim od najutjecajnijih djela njemačke književnosti 20. stoljeća, a jedan od posljednjih djela barem površno inspiriranih Mannovim romanom novi je film Paola Sorrentina Mladost, čiji glavni junak, umirovljeni skladatelj i dirigent, svoju mirovinu provodi u jednom sanatoriju u švicarskim Alpama, u kojem se okuplja u najmanju ruku - šaroliko društvo.

Janusz Kica režirao je Čarobni brijeg 2012. na festivalu u njemačkom gradu Bad Hersfelder, a dramatizaciju Vere Sturm i Hermanna Beila za zagrebačku je produkciju prevela i prilagodila Lada Kaštelan. Iz ZKM-a najavljuju kako će ovom predstavom kostimografkinja Doris Kristić obilježiti četrdeset godina umjetničkog rada, dok će u glavnoj ulozi zaigrati Adrian Pezdirc, mladi glumac koji je prošle godine osvojio Nagradu hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina za ulogu u Dolenčićevom Tartuffeu.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter