Naslovnica > PREDSTAVE > Čarobni brijeg

Čarobni brijeg

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Janusz Kica po drugi se put okušava u scenskom postavljanju jednog od najvećih romana 20. stoljeća.
autorski tim funkcija
Vera Sturmautor dramatizacije
Hermann Beilautor dramatizacije
Wolfgang Schmidtkeskladatelj
Janusz Kicaredatelj
Lada Kaštelanprevoditelj
Lada Kaštelandramaturg
NUMENscenograf
Doris Kristićkostimograf

Jedan od najvećih romana 20. stoljeća, Čarobni brijeg Thomasa Manna, objavljen je 1924. godine, a ideja o romanu javila se prilikom liječenja supruge Thomasa Manna u sanatoriju u Davosu. Roman je nastajao gotovo dvanaest godina, tijekom kojih je došlo i do promjene političkih stavova Thomasa Manna, koji je nakon Prvog svjetskog rata odbacio konzervativne nacionalne političke stavove. Ovaj nobelovac svoju je književnu karijeru uspješno započeo romanom Buddenbrookovi, a njegovo najčitanije djelo vjerojatno je kratki roman Smrt u Veneciji, poznat i po Viscontijevoj filmskoj adaptaciji.

Glavni junak Čarobnog brijega, Hans Castorp, u liječilište u Davos dolazi u trotjedni posjet svom rođaku, koji će se pretvoriti u sedmogodišnje liječenje u mondenom liječilištu za plućne bolesnike. Za likove zatočene u liječilištu vremenska dimenzija nestaje, budući da su njihovi životi lišeni bilo kakvih događaja, osim gotovo ritualiziranih mjerenja temperature i obligatnog ležanja i spavanja. Mikrokozmos liječilišta zapravo je preslika makrokozmosa međuratne Europe u kojem se rastvaraju ideološka pitanja i prokazuje društvo u njegovoj dekadenciji, a bolest je metafora bolesti društva čije su vrijednosti moralno dvojbene i koje se postupno urušavaju.

Roman se smatra jednim od najutjecajnijih djela njemačke književnosti 20. stoljeća, a jedan od posljednjih djela barem površno inspiriranih Mannovim romanom novi je film Paola Sorrentina Mladost, čiji glavni junak, umirovljeni skladatelj i dirigent, svoju mirovinu provodi u jednom sanatoriju u švicarskim Alpama, u kojem se okuplja u najmanju ruku - šaroliko društvo.

Janusz Kica režirao je Čarobni brijeg 2012. na festivalu u njemačkom gradu Bad Hersfelder, a dramatizaciju Vere Sturm i Hermanna Beila za zagrebačku je produkciju prevela i prilagodila Lada Kaštelan. Iz ZKM-a najavljuju kako će ovom predstavom kostimografkinja Doris Kristić obilježiti četrdeset godina umjetničkog rada, dok će u glavnoj ulozi zaigrati Adrian Pezdirc, mladi glumac koji je prošle godine osvojio Nagradu hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina za ulogu u Dolenčićevom Tartuffeu.

Odgovori