Search
Close this search box.

Tartuffe (ADU)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Vjerojatno najpoznatijim djelom najpoznatijeg francuskog dramatičara diplomira nova generacija glumaca na zagrebačkoj ADU.
autorski tim funkcija
Mario Gigovićproducent
Romana Brajšaasistent produkcije
Matej Merlićasistent produkcije
Irena Kraljićscenograf
Elvis Butkovićoblikovatelj svjetla
Antonia Jakšić Dorotićkostimograf
Morana Novoselasistent redatelja
Willem Miličevićsuradnik za glazbu
Jean-Baptiste Poquelin Molièreautor teksta
Krešimir Dolenčićredatelj
izvođači uloge
Adrian PezdircTartuffe
Anđela RamljakDorina
Anja ĐurinovićMarijana
Dado ĆosićOrgon
Hrvojka BegovićElmira
Ivan OžegovićDamis
Lukrecija TudorGospođa Pernelle
Mateja MajerleCléante
Silvio MumelašValerij
Tihana LazovićFlipota / Gospodin Loyal

Komedija Tartuffe vjerojatno je najpoznatije Molièreovo djelo. Prvi je put izvedena 1664. na proslavi u Versaillesu i gotovo odmah cenzurirana na zahtjev religioznih pristaša Kralja Luja 14. Sam kralj navodno nije imao nikakvu namjeru cenzurirati komad, ali je zbog pritisaka na to na kraju ipak pristao. O prirodi samog komada možda najviše govori činjenica je riječ tartuffe ušla u suvremenu uporabu kako u francuskom tako i u engleskom jeziku, a koristi se kako bi se opisalo prepredenog hipokrita koji hini pretjeranu ispravnost, naročito onu religioznu.

Tartuffe je varalica koji se uspijeva uvući u imućnu obitelj bogatog ali naivnog Orgona. Orgon misli da je Tartuffe jako pobožan i moralno ispravan čovjek, no on je zapravo lažno pobožan i gramziv manipulator, a u Orgonovoj obitelji to ne vide samo Orgon i njegova majka Pernel. Čitava obitelj uvjerava Orgona da je u krivu, no Orgon slijepo vjeruje Tartuffu, tako da mu prepisuje kuću i obećaje ruku svoje kćeri. Orgonova žena Elmira i sin Damis sakupe dovoljno dokaza protiv Tartuffa, no Orgon im ne vjeruje sve dok na kraju Elmira ne zamoli Orgona da se sakrije ispod stola dok Tartuffe i ona razgovaraju te se Tartuffova prevara otkriva. Sve sretno završava, kralj raskida Tartuffov ugovor o posjedovanju svih Orgonovih imanja, a Tartuffa policajac odvodi u zatvor.

Moliere je imao velikih problema zbog toga djela. Prva tri čina ‘Tartuffa’ su premijerno prikazana 1664. godine pred kraljem Lujem XIV, na svečanosti u Versaillesu. Komedija još nije napisana ni izvedena do kraja, a već Družba presvetog oltarskog sakramenta zabranjuje sve izvedbe, no Moliere dovršava komediju, te je izvodi i čita u privatnim kućama. Poznati klasicistički teoretičar Boileau staje na Molierovu stranu i posvećuje mu pohvalne stihove, no ‘Tartuffe’ je svejedno bio zabranjen do 1667.godine kada se afera nastavlja. Moliere tada izvodi ‘Varalicu’, ublaženu verziju ‘Tartuffa’, no ubrzo stiže sudska zabrana, a pariški nadbiskup prijeti ekskomunikacijom svima koji će gledati ili izvoditi to djelo. Kralj je na ratištu u Flandriji i ne može glumačkoj družini pružiti zaštitu. Izvedba ‘Tartuffa’ napokon je dozvoljena 1669. godine i djelo doživljava veliki uspjeh.

Tartuffeom će diplomirati najnovija generacija MA studenata glume na ADU, a u režiji Krešimira Dolenčića.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE