Login za korisnike

Prvi put kad sam ti vidjela lice

Gubitak pamćenja zbog degenerativne bolesti okosnica je predstave u kojoj starija žena uz pomoć mlađeg muškarca pokušava rekonstruirati svoj život.

***

"Nakon nekoliko složenih projekata u velikim nacionalnim kućama, kojima je u središtu pozornosti bio aktualan društveni trenutak, htjela sam napraviti zaokret i raditi nešto potpuno drugačije, komornije, usmjereno na temeljne ljudske odnose. Tema gubitka pamćenja zbog degenerativne bolesti učinila mi se dovoljno inspirativnom jer u sebi sadrži potencijal istinske drame pojedinca, koja može biti tragična, ali i gorko smiješna istovremeno", kaže o ovom projektu njegova autorica i redateljica, Olja Lozica.

Priča je slijedeća:

Dok Tamara (Olivera Baljak) pokušava otrgnuti zaboravu ključne trenutke sjećanja, trudi se u potpunosti ne izgubiti davno izblijedjeli odnos s čovjekom kojeg je voljela, i koji je volio nju. Suočena s posljedicama galopirajuće degenerativne bolesti, njena se prošlost stapa sa sadašnošću tvoreći začudnu kombinaciju života koji je prošao i onog koji nikad neće ni doći.

"Postavljanjem dramaturške strukture kojoj su u središtu starija žena i mlađi muškarac najmanje me je zanimao ljubavnički odnos u stilu, primjerice, Nicholsova “Diplomca” ili nečeg sličnog. Tema gubitka pamćenja, grčevitog pokušaja za osvajanje vlastite prošlosti, u svojoj je biti transgeneracijska i potire granice između dobnih skupina. Situacijom u kojoj se u takav, složen odnos upleću mladić i starija žena ta univerzalna tema samo dobiva na slojevitosti, bar mi se tako čini", kaže Lozica.

 

autorski tim
Matko Botićdramaturg
Olja Lozicaredatelj
Mario Lekoscenograf

izvođači
Goran Guksić
Olivera Baljak

Odgovori

POVEZANE VIJESTI