Search
Close this search box.

Priče iz Vukovara

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Diplomski ispit o kojem je svojevremeno raspravljalo i splitsko Gradsko vijeće, stiže na repertoar HNK Split.
autorski tim funkcija
Pere Eranovićautor
Milan Štrljićmentor
izvođači uloge
Pere Eranović

Siniša Glavašević, novinar Hrvatskog radija Vukovar, tijekom okupacije Vukovara gotovo je svakodnevno izvještavao, ali i čitao svoje kratke prozne zapise o temeljnim ljudskim vrijednostima, koje je Matica Hrvatska izdala 1992. godine pod naslovom Priče iz Vukovara. Priče Siniše Glavaševića ušle su u čitanke za osnovne i srednje škole i tako postale jedan od najpoznatijih antiratnih tekstova iz Domovinskog rata, a nerijetko ih je koncertno u raznim prigodama čitao Rene Medvešek

Na maloj sceni splitskog Hrvatskog narodnog kazališta pak premijerno će biti izveden autorski projekt Pere Eranovića, koji službena najava predstavlja kao opomenu novim generacijama da je gubljenje radosti i okretanje glave od čovjeka jednako pogubno kao i zaborav. Scena 55 splitskog teatra tako na sat vremena postaje ratno sklonište, glumac ratni izvjestitelj, a publika njegovi sugrađani koje pokušava rasteretiti briga govoreći o ljubavi, životu, neprijateljima,ratu i djetinjstvu.

Pere Eranović diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu pod mentorstvom Milana Štrljića ovom slobodnom adaptacijom proze Siniše Glavaševića, a potom odlučio ispit prenijeti i u profesionalnu produkciju. Nakon što mu to nije uspjelo u Gradskom kazalištu mladih Split, gdje je zbog tobožnje zabrane ove predstave nastala čitava hajka na pojedine članove Kazališnog vijeća, godinu dana kasnije ispit će svoju premijeru doživjeti u sezoni Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, kojem je trenutačni intendant drugi Eranovićev mentor - Goran Golovko. Video snimke predstave možete pogledati pak na YouTube-u, gdje je zabilježen Eranovićev nastup u šatoru u Savskoj 66.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE