Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Nagrade 30. Gavellinih večeri

Nagrade 30. Gavellinih večeri

Svečanom dodjelom nagrada završene su slavljeničke, 30. Gavelline večeri.
Share on facebook
Share on twitter

Glavna nagrada, ona za najbolju predstavu u cjelini, pripala je gostima iz Maribora za Heddu Gabler  u režiji Mateje Koležnik i produkciji Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Anji Šovagović Despot, za ulogu Violet Weston u predstavi Kolovoz u okrugu Osage u režiji Slađane Kilibarde, kazališta Gavella, dok je za najbolju mušku ulogu nagrađen Ermin Sijamija za ulogu Simona u Divljem mesu Narodnog pozorišta iz Sarajeva.

Nagradu za najbolju režiju podijelile su ravnopravno dvije dvije redateljice: Mateja Koležnik za režiju predstave Hedda Gabler i Renata Carola Gatica za režiju predstava #radninaslovantigona ZeKaM­a.

Žiri, u sastavu dramaturginja Dora Delbianco, glumac Siniša Popović i redatelj Igor Vuk Torbica, ovu je odluku obrazložio time što su se, kako kažu, obje autorice predstavile bitno različitim autorskim rukopisima.

Onaj Mateje Koležnik ocijenili su kao rukopis zrele autorice koja je upravo u Ibsenu pokazala sav sjaj svoje redateljske poetike, pročišćene od bilo kakvih viškova te maksimalno koncentrirane na glumačku igru,dok su kod Renate Carole Gatice prepoznali radikalno drugačiji autorski pečat od svih predstava koje su vidjeli na festivalu u kojem je ona vješto i jedinstveno izgradila svoju poetiku i to fuzijom žanrova i načinom iznošenja priče.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI