Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Iva Gruić: Sve što trebate znati o studiju dramske pedagogije

Iva Gruić: Sve što trebate znati o studiju dramske pedagogije

Kako će studij izgledati, tko će biti njegovi predavači, te zašto je doista potreban objasnila nam je njegova voditeljica, dramaturginja i viša predavačica na Učiteljskoj akademiji, Iva Gruić.
Share on facebook
Share on twitter

Početak svake školske godine ujedno je i početak sezone upisa u raznorazne dramske studije svih uzrasta. No, ako ste roditelj i u neki od dramskih studija upisujete svoje dijete, kako možete biti sigurni da ga dajete u prave ruke, kvalificiranim dramskim pedagozima? Odgovor na to pitanje, dapače, certifikat stručnosti bit će diploma poslijediplomskog specijalstičkog studija dramske pedagogije koji od ovog semestra otvara Učiteljska akademija.

Kako će studij izgledati, tko će biti njegovi predavači, te zašto je doista potreban objasnila nam je u kratkom razgovoru njegova voditeljica, dramaturginja i viša predavačica na Učiteljskoj akademiji, Iva Gruić

***

Idućeg mjeseca Učiteljska akademija trebala bi upisati prve studente specijalističkog studija dramske pedagogije, na čijem pokretanju intenzivno radite već neko vrijeme. O kakvom je studiju riječ i zašto je potreban?

Iva Gruić: Riječ je o specijalističkom studiju, što znači da je zamišljen tako da studentima pruža praktična znanja i vještine potrebne za dramski rad s djecom i mladima. Razumije se, ta će se znanja i vještine i teorijski utemeljiti. Studij traje dva semestra, ima značajan dio izbornih predmeta, i puno prakse. Možda je upravo praksa najbolji pokazatelj usmjerenja studija: u prvom semestru studenti imaju 60 sati prakse u dramskim studijima pri kazalištima, a u drugom isto toliko u vrtiću, školi i kazalištima za djecu. Važno nam je polaznike osposobiti za razumijevanje procesa dramskog rada s djecom, za snalaženje u teoriji, ali prije svega za kvalitetan praktičan rad. Studij je otvoren za polaznike različitih struka i nivoa predznanja, jer vjerujemo u individualni pristup – svakom polazniku omogućit ćemo da nadoknadi ono što mu nedostaje.

Sudeći o po reakcijama naših čitatelja, interes za studij je velik. Što je tome, po vašem sudu, razlog?

Iva Gruić: Ne znam točno koji je tome razlog, ali me raduje. Mogu ponuditi neka moguća objašnjenja: dramska pedagogija je kod nas dosta proširena, u svakoj školi ima dramska grupa, osnivaju se dramski studiji pri kazalištima, sve više ima polaznika… Istovremeno, voditelji dramskih grupa su, da se tako izrazim, većinom samouki. Rade po vlastitom iskustvu iz djetinjstva, sami traže literaturu i prijavljuju se na radionice kojih ima sve više, što također pokazuje da postoji interes. Vjerujem da bi većina njih voljela na jednom mjestu dobiti jasne teorijske okvire i mogućnost praktičnog iskušavanja raznolikih oblika rada. Kako znate, kod nas, kao ni u bližem susjedstvu, do sada nije postojalo mjesto gdje bi zainteresirani mogli dobiti sustavno obrazovanje iz polja dramske pedagogije. Osim toga, problemi škole stalna su tema razgovora, od kafića do novina i emisija na televiziji. Učitelji i nastavnici su više od svih ostalih svjesni činjenice da bi škola morala na nov način odgovoriti izazovima novog vremena. Oni dobro znaju da drugačije nastavne metode pridonose motiviranosti učenika. Dramske metode u poučavanju jedan su takav mogući iskorak, koji svaki nastavnik može u svojoj praksi primijeniti sam, bez opsežne reforme školstva. Istovremeno, istraživanja nam pokazuju da se učitelji i nastavnici ne osjećaju kompetentnima za takve oblike rada. Vjerujem da bi ih dio njih rado naučio.

Zašto je u pitanju specijalistički poslijediplomski studij, a ne recimo dodiplomski ili poslijediplomski, odnosno zašto polaznici već moraju imati završen neki studij?

Iva Gruić: Na Učiteljskom fakultetu imamo integrirani učiteljski studij, što znači da nemamo odvojeni preddiplomski i diplomski studij. Kako smo se htjeli nadovezati na postojeće vlastite studije, morali smo ići na poslijediplomski. Istovremeno, studij je morao biti specijalistički, jer radi se o specifičnom poslu u kojem se znanja povezuju s praktičnim vještinama, što je odlika specijalističkih studija. Poslijediplomski doktorski studij ne bi imao puno smisla. Uostalom, studenti osobito skloni istraživanju, uvijek će moći dio sakupljenih bodova pokušati prenijeti na neki od doktorskih studija.

Kako izgleda program studija i tko će biti predavači?

Iva Gruić: Studij ima jedan pedagoško-psihološki kolegij, dva kolegija vezana uz kazalište za djecu i tri temeljna stručna kolegija koji obrađuju različite oblike dramskog rada s djecom i mladima: od poučavanja kroz dramu do kreativnog izražavanja i rada na predstavi. Jedan poseban kolegij posvećen je pripovijedanju, govoru i recitiranju. Uz već spomenutu praksu, tu je i popriličan broj izbornih kolegija. Uz nastavnike Učiteljskog fakulteta na studiju će predavati i nastavnici s Akademije dramske umjetnosti i Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kao i vrhunski stručnjaci iz prakse.

Kako će izgledati prijamni ispit i što biste kao pripremu za njega preporučili potencijalnim budućim studentima?

Iva Gruić: Prijemnog ispita u smislu ispitivanja sposobnosti neće biti. Kandidate ćemo birati prema biografiji i motiviranosti. Program studija prilično je opsežan, tako da je motiviranost za učenje ključna riječ.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE