Login za korisnike

Drago mi je što vas vidim

Samoironični naslov označava najnoviju predstavu Kazališta slijepih i slabovidnih ‘Novi život’.

***

Predstava je autorski projekt Ksenije Zec, na kojem dramaturgiju potpisuje Saša Božić.

'Drago mi je što vas vidim' sastoji se od tri djela, a inspirirana je  zapisima o Japanu poznatog francuskog teoretičara Rolanda Barthesa koji su sakupljeni u zbirci eseja  'Carstvo znakova',  romanom Virginije Wolf 'Gospođa Dalloway' iz 1925.godine,  filmom 'Bande a part' (Neobična banda) Jean-Luca Godarda, te  trivijalnostima u pjesmama Michaela Jacksona.

Poznati roman struje svijesti Virginije Woolf slijedi dan pripreme za zabavu glavnog lika Clarisse Dalloway, a u tome jednom danu bit će sadržan cijeli njezin život, dok 'Bande a part' (1964.) jednog od najistaknutijih predstavnika francuskog novog vala govori o, Franzu i Arthuru,  dvojici prijatelja koji traže način kako se obogatiti. Film je hommage  redatelju Howardu Hawksu.

'Drago mi je što vas vidim' je nastavak istraživanja započetog u predhodnom projektu 'Nos vamos a ver',  i u ovoj predstavi početini motiv odnosi se na problem svakodnevnice, njezinog trajanja, (ne) smisla i (dis) kontinuiranosti. Fikcionalni okvir predstave je obiteljska večer  kroz koji je prikazan ironijski obračun s uobičajenim društvenim okupljanjima građanskoga društva koje ne prihvaća različitost.


Odgovori