Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Nagrade 22. Festivala malih scena

Nagrade 22. Festivala malih scena

Što manji festival i što manje predstava - to više nagrada. Toj je sintagmi podlegao i riječki festival.
Share on facebook
Share on twitter

Na programu 22. Festivala malih scena u Rijeci bilo je 8 predstava, no dodijeljeno je čak - 19 nagrada. Od toga je većinu dodijelio festivalski žiri, dok je jedna nagrada publike, a jedna nagrada medijskog pokrovitelja.

Usporedbe radi, u posljednjih par godina broj nagrada varirao je (ne računamo li sponzorske i one publike) između 12 i 13, dok je broj predstava bio od 11 na više. Uz to, ključne nagrade ove godine odnijela je predstava u produkciji samog organizatora.

Ukratko, žiri ovogodišnjeg festivala u sastavu Tatjana Mandić Rigonat, redateljica, Beograd, Sandra Lončarić Tankosić, dramska glumica, Osijek i Robert Raponja, redatelj, predsjednik Žirija, donio je odluke o festivalskim nagradama:

Nagradu „Veljko Maričić“  za najbolju predstavu u cjelini osvojila je predstava Aleksandra Zec HKD Teatra Rijeka.

Nagradu „Anđelko Štimac“  za najbolju režiju osvojio je Oliver Frljić za režiju predstave Aleksandra Zec u produkciji HKD Teatra iz Rijeke;

Nagradu „Veljko Maričić“  za glavnu mušku ulogu ravnopravno dijele Horatiu Malaele za ulogu Profesora u predstavi „Instrukcija“ u režiji Horatia Malaele i u produkciji Nacionalnog teatra „I. L. Caragiale“ iz Bukurešta te Nebojša Glogovac za ulogu suca Adama u predstavi „Razbijeni vrč“ u režiji  Ivana Vuka Torbice i izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda .

Nagradu „Veljko Maričić“  za najbolju žensku ulogu ranopravno dijele Nataša Dorčić za ulogu Sare u predstavi „Mobitel“ u režiji Krešimira Dolenčića i u produkciji Kazališta Moruzgva iz Zagreba te Jelena Đokić za ulogu Karoline u predstavi „Kazimir i Karolina“ u režiji Snežane Trišić i u produkciji Ateljea 212 iz Beograda.

Nagradu „Veljko Maričić“  za najboljeg mladog glumca/glumicu ranopravno dijele Jovana Gavrilović za ulogu Eve u predstavi „Razbijeni vrč“ u režiji Igora Vuka Torbice i u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, te Dado Ćosić za ulogu Jana u predstavi „Mobitel“, u režiji Krešimira Dolenčića, te u produkciji Kazališta Moruzgva iz Zagreba.

Nagradu „Veljko Maričić“  za najbolju epizodnu ulogu ranopravno dijele Katarina Žutić za ulogu Erne u predstavi „Kazimir i Karolina“ u režiji Snežane Trišić, u produkciji Ateljea 212 iz Beograda, te Ljubomir Bandović za ulogu pisara u predstavi „Razbijeni vrč“ u režiji Igora Vuka Torbice i u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Nagradu „Veljko Maričić“ za najbolju dramaturšku adaptaciju osvojila je Dora Vicenikova za predstavu „Buržoazija“, Kazališta Na balustradi iz Praga.

Nagradu „Dorian Sokolić“  za najbolju scenografiju osvojio je Marko Japelj za predstavu „Hedda Gabler“, Slovenskog narodnog  gledališča iz Maribora.

Nagradu „Ružica Nenadović Sokolić“  za najbolju kostimografiju osvojila je Maja Mirković za predstavu „Kazimir i Karolina“, Ateljea 212 iz Beograda.

Nagradu „Veljko Maričić“ za najbolji design svjetla osvojio je Dalibor Fugošić za predstavu Aleksandra Zec, HKD Teatra iz Rijeke.

Nagrada za najbolju scensku glazbu osvojila je Irena Popović za predstavu „Kratka priča o Antikristu“ u produkciji Bitef teatra iz Beograda.

Nagradu publike „Dalibor Foretić“,  s prosječnom ocjenom 4,65, osvojila je predstava Instrukcija Nacionalnog kazališta „I. L. Caragiale“ iz Bukurešta. Posebna nagrada „Veljko Maričić“ dodjeljuje se glumačkom ansamblu predstave Aleksandra Zec, HKD Teatra iz Rijeke. Igor Vuk Torbica osvojio je pohvalu žirija kao mlada redateljska nada.

Žiri Novog lista u sastavu: Miljenko Marin, Svjetlana Hribar i Ivana Kocijan dodijelili su Nagradu Mediteran Nataši Matjašec Rošker za ulogu Hedde Gabler u istoimenoj predstavi Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI