Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Izvoz: LOFT @ Francuska

Izvoz: LOFT @ Francuska

Od 18. do 27. rujna 2015. u Charleville-Mézièresu, gradu poznatom po lutkarskoj umjetnosti i velikom Arthuru Rimbaudu održava se 18. Festival mondial des théâtres de marionnettes, koji okuplja svjetske lutkare.

U devet festivalskih dana publika će imati priliku vidjeti predstave 115 lutkarskih kazališta u 569 izvedbi čije će lutke ispuniti svaki kutak tog grada. Festival koji se inače održavao svake tri godine odnedavno je postao bijenalan na veliku radost lutkara.

Lutkarska organizacija koju fakat trebamo - LOFT gostuje u Charleville-Mézièresu s malom lutkarskom formom za odrasle Palomitas u sklopu projekta SousX koji je pokrenula Association FAit MaisoN. Ovo umjetničko udruženje djeluje od 2006. godine, okuplja razne umjetnike te organizira i realizira mnogobrojne projekte (kazališne, glazbene
itd.)

SousX je projekt koji okuplja lutkare koji predstavljaju male forme, popularne lutkarske forme te ih izvode u kućama stanovnika Charlevillea. Mjesta izvođenja predstava za sad su publici nepoznata, a do tzv. passeva tj. ulaznica za predstave gledatelji dolaze preko volontera ovog udruženja koji na dogovorenim mjestima dočekuju publiku i vode ih na mjesto izvedbe. Nakon predstave gledatelji dobivaju ulaznicu koju mogu proslijediti prijatelju i sl. Tako passevi putuju od ruke do ruke.

Morana Dolenc autorica i izvođačica Palomitasa igra od 21. do 25. rujna u 19.00 sati na još uvijek tajnom mjestu.

Palomitas je mala lutkarska forma, u trajanju od 20 minuta, inspirirana pričom Paula Coelha iz romana Na obalu rijeke Piedre sjela sam i plakala. Priča je to o muškarcu i ženi i njihovom fadu,tj sudbini, koja ih želi razdvojiti ali ne uspijeva. Portugalski fado u predstavu bez teksta donosi emotivno nabijene note koje se s kazalište sjena i teatrom objekta, u izuzetno intimnoj atmosferi, obraćaju starijoj publici spremnoj na lutkarsko putovanje.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE