Login za korisnike

Dok nas smrt ne rastavi

Bračne zgode i nezgode, začinjene planovima za ubojstvo, iz pera Antonia Amurria, i života Željka Koenigsknechta.

***

Imate muškarca i imate ženu. I imate brak. Imate i muškarčev posao koji oduzima muškarcu previše vremena i energije, koje očekuje nadoknaditi kod kuće. No to ne očekuje i njegova žena koja ne želi provesti svoje slobodno vrijeme kao bedinerica svoga muža. Bez obzira da li se radi o ženi koja cijeli dan provede u kući, ili, odnosno, pogotovo u tom slučaju, ako dio svog dana provodi na poslu. Tada dolazi do problema, koji, ako pratimo TV ili novine često završavaju nasiljem – nerijetko ubojstvima.

Dok nas smrt ne rastavi djelo je jednog od najpoznatijih talijanskih humorista Antonia Amurria, vjerojatno najpoznatijeg po svojoj radio-emisiji na RAI-u. Ovaj satrirični i crnohumorni komad bavi se karikaturama bračnih parova, gdje su njihove mane i nedostatci dovedeni do pretjeranosti, očekujući pritom da publika prepozna opća mjesta svoje vlastite bračne svakodnevnice, koja, nadamo se ne završavaju ipak nasiljem i ubojstvima. Jer, kako optimistično govori redatelj ove predstave Robert Raponja 'bračna ljubav je kao gušterov rep: odsiječeš komad, on opet naraste, odsiječeš opet, on naraste opet... Te je tako, uz svu pretrpljenu bol, rep opet čitav i svi na broju...

Glavne uloge, odnosno nemirni bračni par tumače Jasna Palić Picukarić i Željko Koenigsknecht, koji je, kako sam tvrdi na Kerempuhovim stranicama, zbog velike količine konzumiranih brakova mogao lako razumjeti ovu britku satiru koja ni u kojem slučaju ne napada niti jedno od bračnih supružnika, pa se tako i s vlastitim iskustvima pridružio kao koautor ove predstave.

autorski tim
Antonio Amurritekst
Tomislav Babićskladatelj
Marta Crnobrnjaasistent scenografa
Ivana Perošredatelj
Đurđa Janeškostimograf
Robert Raponjaredatelj
Željko Königsknechttekst
Dinka JeričevićDinka Jeričevićscenograf

izvođači
Brankica MajetićSvjedok
Goran JambrečinaSvjedok
Jasna Palić PicukarićSupruga Božena
Luka JuričićSvećenik; Sveštotreba
Morina BehxhetSvjedok
Željko KönigsknechtSuprug Zvonimir

  • Napuhavanjem svakodnevnih nesuglasica jednog bračnog para umjesto “britke satire” doživio sam dosadnu i nevjerojatno napornu predstavu.

    Vrlo razočaravajuće jer ovi glumci odrađuju bez problema puno zahtjevnije uloge.

    Redatelj? Scenarij? Glumci? Ne znam tko je kriv…no očekivao sam puno, puno više.

Odgovori