Naslovnica > VIJESTI > INFO > Nagrade 61. Splitskog ljeta

Nagrade 61. Splitskog ljeta

Nakon posljednje izvedbe, koncerta Zagrebačkih solista, festivalsku je zastavu spustila glumica Dara Vukić te su dodijeljene i festivalske nagrade Judita.
Share on facebook
Share on twitter

Tradicionalne nagrade judita dodijeljuje dnevni list Slobodna Dalmacija, glavni medijski pokrovitelj Splitskog ljeta a o njima su odlučivali troćlani žiriji, u sastavu: Tatjana Alajbeg, Kosovka Čudina i Mirko Jankov u glazbenom, te : Vlatko Perković, Nila Kuzmanić Svete i Siniša Kekez u dramskom žiriju.

Oni su svoje odluke obrazložili ovako:

Judita za glazbeni program:

U ovogodišnjem glazbenom Ljetu, koje je, unatoč nesklonim prilikama, moralo biti sadržajnije, istaknimo najznačajnije:
U nezavidnom materijalnom trenutku odajemo zasluženo priznanje cjelokupnom ansamblu Splitske opere – solistima, zboru i orkestru na uspjeloj premijeri „Samsona i Dalile“, te „Aidi“, „Eri s onoga svijeta“ kao i večeri opernih arija. Među koncertima pozornost su plijenili „Balkan Connection Brass“ i „Otprilike ovako“.
Nagradu „Judita“ za najviši doseg ovogodišnjega glazbenog Ljeta darujemo Kajani Pačko i Petritu Çekuu. Prelijepo sjedinjen zvuk violončela i gitare otkrio je svo bogatstvo umjetničkog dara sjajnih mladih glazbenika koji solistički ostvaruju osobite uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu. Njihov koncert bio je pravi dar splitskoj koncertnoj publici žednoj i željnoj umjetničkog izričaja. Večer satkana od vrijednih naslova različitih stilova, od baroknih do suvremenih ostvarenja, ponudila je izvorne skladbe za ovaj duo, ali i prilagodbe koje su dijelom i sami osmislili. Nježnim glazbalima, osobito gitari, neprimjeren prostor Galerije umjetnina, uskratio je puninu doživljaja – žalimo za svakim nedovoljno čujnim tonom Cekuova istančanog emotivnog muziciranja. Po svemu izniman duo podario nam je koncert koji ćemo trajno pamtiti.

Judita za dramski program:

Nagradu „Judita“ za  najbolji umjetnički rezultat u ovogodišnjem Dramskom programu 61. Splitskog ljeta dodjeljuje se Slavenu Španoviću za ulogu gluhonijemog Billya u predstavi Plemena Nine Raine u režiji Slavice Knežević i izvedbi Kazališta Planet Art i Teatra Exit.
Slaven Španović je u ulozi gluhonijemog Billya, preciznim, iscrpnim i profesionalnim studijem gluhonijeme osobe uveo gledateljstvo u svijet čovjeka bez važnog osjetila zvuka, u prostor njegove apsolutne tišine zbog čega je prinuđen da neprekidno izgrađuje mostove prema svijetu čitanjem s usana riječi, umjetnim govorom ili zamišljenom izgradnjom zvukovnog oglašavanja onoga što samo vidi
U klimaksu komada, kad se njegova kriza drugačijeg u obiteljskom zajedništvu uspinje, Španovićev Billy u velikom obračunu otkriva tijelom, znakovljem gluhonijemih i emocionalnim nabojem začuđujuću dinamiku svoje osamljenosti, strah i podozrivost prema drugom, opasno skrivenom iza zastora njegove vječne tišine. Španović uvodi svoje gledatelje u njima neznani prostor Billyjeve posebnosti, bogati ih neočekivanim saznanjima i pročišćava njihove afektivne impulse. S takvim dosegom čin glume postaje i znanstven važan.
Bio je to rezultat  kreativne učinkovitosti umjetnosti glume
Najsrdačnije čestitamo gospodinu Slavenu Španoviću na Nagradi Judita za 61. Splitsko ljeto!

Tako će, nakon 32 dana putovanja svijetom scenske umjetnosti, ukupno 50 izvedbi, tri premijere u vlastitoj produkciji, od čega dvije praizvedbe na 19 lokacija - od Peristila, Prokurativa, Sustipana, podruma Dioklecijanove palače i Meštrovićevog kaštilca, do matične zgrade Hrvatskog narodnog kazališta Split i dvorišta Kazališta, kaleta i pjaceta Lučca, Galerije umjetnina i tvrđave Gripe – završiti još jedno Splitsko ljeto, 61. u nizu. Četiri festivalske izvedbe gostovale su izvan Splita, u Splitu, Sinju, Klisu i Vrlici. Pored toga, tijekom festivala na međunarodnom festivalu Ohridsko ljeto gostovala je premijerna baletna festivalska produkcija, predstava 5 do 12. Prosječna popunjenost gledališta 61. Splitskog ljeta bila je 66% ukupnog kapaciteta.

Dara Vukić, koja će spuštanjem zastave i formalno zaključiti Splitsko ljeto, glumica koja je svojim značajnim umjetničkim doprinosom obilježila dramski program Festivala od njegovih začetaka. Ova dramska umjetnica u profesionalnom angažmanu u Splitu je od 1954., godine u kojoj je Splitsko ljeto započeto. Igrala je naslovnu ulogu u danas legendarnoj Tanhoferovoj Antigoni na Peristilu, još sredinom pedesetih, a na sceni je bila i ovog ljeta u predstavi Nevidljivi grad.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE