Search
Close this search box.

Elementarne čestice

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Predstava prema drugom romanu kontroverznog francuskog autora izazvala je potpunu pomutnju u domaćim političkim i kulturnim krugovima. No, ne zbog svog sadržaja.
autorski tim funkcija
Velimir Grgićautor adaptacije
Paolo Tišljarićasistent redatelja
Aleksandar Denićscenograf
Jadranko Račićinspicijent
Ana Savić Gecankostimograf
Ivica Buljanredatelj
Mitja Vrhovnik Smrekarskladatelj
izvođači uloge
Hana SelimovićAnnabelle
Jelena MiholjevićSophie
Karlo MrkšaDavid di Meola / glazbenik
Lucija ŠerbedžijaJanine
Mada PerišićPsihijatrica
Marko CindrićUrednik / Ginekolog
Marko MandićBruno
Michel Houellebecq
Miki SolusChristianin sin / Glazbenik
Paško VukasovićInstruktor masaže
Senka BulićChristiane
Stipe KostanićMichel
Zoran Prodanović PrljaDesplechin / Stari hipi / Grobar

Ako u Hrvatskoj danas postoji netko tko nije čuo za Elementarne čestice, gotovo da možete biti sigurni kako je riječ o osobi koja ne konzumira medije. Malo je koja tema, naime, dobila toliko medijskog prostora kao tragikomična sapunica oko postavljanja scenske adaptacije rečenog romana Michela Houellebecqa na repertoar Dubrovačkih ljetnih igara.

Od prve najave, pa sve do salta mortale Župana dubrovačko - neretvanskog, ishitrenih reakcija MUP-a i uprave Igara, pa do proglašavanja bezazlenog hakerskog napada na očito nezaštićeni web festivala - terorizmom, količina gluposti koja je izgovorena o Česticama i njihovu autoru gotovo da je nemjerljiva, a njezinu kronologiju pronaći ćete ovdje.

Ono što je, međutim, većini protagonista tog kulturnog skandala zajedničko, jest činjenica da navodno spornu knjigu nikad nisu čitali, što su i sami nerijetko priznavali, ne dozvoljavajući - naravno - da im ta 'sitnica' zasmeta u njezinu ocjenjivanju.

A o čemu se zapravo radi?

Les Particules Élémentaires ili Elementarne čestice drugi su Houellebecqov roman, objavljen 1998. godine. Njegova se radnja fokusira na dva polubrata, Bruna Clémenta i Michela Djerzinskog i njihovu mentalnu borbu s izazovima suvremenog svijeta.

Michela je odgojila baka i postao je introvertirani molekularni biolog čije će otkriće pomoći eliminaciji seksa iz procesa reprodukcije. Bruno je odrastao u daleko tragičnijim okolnostima: seljakajući se iz jednog zlostavljačkog internata u drugi, sve dok se na koncu nije zatekao u braku bez ljubavi, radeći kao nastavnik u školi. S vremenom, Bruno se pretvara u nezasitnog ovisnika o seksu, kojeg više ne mogu zadovoljiti ni brojni susreti s prostitutkama ni seks-chatovi, da bi završio u bolnici za mentalno oboljele nakon neuspjelog pokušaja zavođenja jedne od svojih učenica.

Roman je po objavljivanju izazvao prilično burne reakcije u Francuskoj, među inim i zbog prilično zornih opisa seksa i pornografije. No, knjiga se prodala se u stotine tisuća primjeraka i autora preko noći pretvorila u pop-kulturnu ikonu, a potom mu donijela i Prix Novembre, što je osnivača iste toliko razljutilo da je dao ostavku, a nagrada je potom i 'rebrendana' u -  Prix Decembre.

Filmska adaptacija knjige premijerno je prikazana 2006. godina na Berlinaleu te nagrađena Srebrnim medvjedom. Riječ je o filmu Elementarteilchen, u kojem igraju Moritz Bleibtreu (Bruno), Christian Ulmen (Michel), Franka Potente (Annabelle) i Martina Gedeck (Christiane).

Deset godina nakon objave knjige, u travnju 2008. Houellebecqova otuđena majka Lucie Ceccaldi, a koja je navodno poslužila kao uzor za nimalo laskavi lik hippie majke dvojice braće, vratila se u Francusku i objavila The Innocent One, knjigu kojom je nastojala pobiti sinovu karakterizaciju sebe same. Uslijedio je prilično neukusan medijski rat i međusobne prijetnje nasiljem, no to slavi Čestica nije odmoglo...

Hrvatsku scensku adaptaciju potpisuje Velimir Grgić, a režiju iste - Ivica Buljan.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE