Kad je Bog stvarao Dubrovnik

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Scenska adaptacija poeme Milana Milišića.
autorski tim funkcija
Danica Dedijerkostimograf
Zrinka Japunčićkoreograf
Paola Dražić Zekićskladatelj
Marin Gozzescenograf
Matko Sršenredatelj
Matko Sršenautor adaptacije
Aleksandar Mondecarobliovatelj svjetla

Milan Milišić bio je književnik, prevoditelj i novinar, a jedno je vrijeme radio kao dramaturg Kazalištu Marina Držića. Poginuo je za vrijeme Domovinskoga rata, u svojoj kući, prilikom napada na Dubrovnik. Njegova poema ‘Kad je Bog stvarao Dubrovnik’ objavljena je posthumno u zbirci ‘Mrtvo zvono’, 1997. godine.

Dubrovačko Kazalište Marina Držića je 1975. izvelo Milišićevu dramu Lov na bljedolikog u režiji Ivice Kunčevića, a na 63. Dubrovačkim ljetnim igrama 2012. godine Studentski teatar Lero postavio je predstavu Mjesečina za Lady Macbeth u režiji i dramatizaciji Davora Mojaša, prema fragmentima iz književnih radova Milišića.

Redatelj Matko Sršen o predstavi je napisao: ‘...glumci se večeras penju na pozornicu i govore divne Milanove stihove, koji, siguran sam, prave ljubitelje poezije neće i ne mogu ostaviti ravnodušnima. A što se tiče proslave Milanovih obljetnica, vjerujem da će i zato doći vrijeme, prije ili kasnije. Doći će i dan kad će djeca u školama čitati poeziju velikog dubrovačkog pjesnika Milana Milišića pa rodio se taj dan i za tristo godina. Milanov prijatelj Marin Držić čekao je taj trenutak gotovo pet stoljeća. I dočekao. Nama, ljudima od teatra, vrijeme je strašno važno; mi smo poslenici krhkoga života i neumitne prolaznosti – veliki pjesnici poput Držića, Gundulića ili Milišića uvijek pripadaju budućnosti...’

 

 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE