Naslovnica > PREDSTAVE > Kad je Bog stvarao Dubrovnik

Kad je Bog stvarao Dubrovnik

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Scenska adaptacija poeme Milana Milišića.

Milan Milišić bio je književnik, prevoditelj i novinar, a jedno je vrijeme radio kao dramaturg Kazalištu Marina Držića. Poginuo je za vrijeme Domovinskoga rata, u svojoj kući, prilikom napada na Dubrovnik. Njegova poema ‘Kad je Bog stvarao Dubrovnik’ objavljena je posthumno u zbirci ‘Mrtvo zvono’, 1997. godine.

Dubrovačko Kazalište Marina Držića je 1975. izvelo Milišićevu dramu Lov na bljedolikog u režiji Ivice Kunčevića, a na 63. Dubrovačkim ljetnim igrama 2012. godine Studentski teatar Lero postavio je predstavu Mjesečina za Lady Macbeth u režiji i dramatizaciji Davora Mojaša, prema fragmentima iz književnih radova Milišića.

Redatelj Matko Sršen o predstavi je napisao: ‘...glumci se večeras penju na pozornicu i govore divne Milanove stihove, koji, siguran sam, prave ljubitelje poezije neće i ne mogu ostaviti ravnodušnima. A što se tiče proslave Milanovih obljetnica, vjerujem da će i zato doći vrijeme, prije ili kasnije. Doći će i dan kad će djeca u školama čitati poeziju velikog dubrovačkog pjesnika Milana Milišića pa rodio se taj dan i za tristo godina. Milanov prijatelj Marin Držić čekao je taj trenutak gotovo pet stoljeća. I dočekao. Nama, ljudima od teatra, vrijeme je strašno važno; mi smo poslenici krhkoga života i neumitne prolaznosti – veliki pjesnici poput Držića, Gundulića ili Milišića uvijek pripadaju budućnosti...’

 

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE