Švejk

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Neobične događaje svima najdražeg vojnika iz Prvog svjetskog rata u Kerempuh donose Mestno gledališče ljubljansko i Gledališče Koper iz Slovenije.

Prvo su ga proglasili političkim protivnikom, zatim luđakom, a zatim pacijentom koji pati od reume, no ipak, sve to ga nije sprječavalo da se pridruži austro-ugarskoj vojsci, prvo u jedinici Otta Kattza, a zatim i onoj pukovnika Lukaša. A kada se konačno trebao zaputiti u Galiciju na frontu, slučajno je zakasnio na vlak, a zatim nizom nesretnih slučajeva bio priveden od vlastite vojske koja ga je zamijenila za ruskog neprijatelja.

Postoji jedan jedini vojnik koji je sposoban učiniti sve navedeno, ali i štošta gore, a to je legendarni Švejk, najpoznatiji lik češkog satiričnog pisca Jaroslava Hašeka, nastao kao autorova reakcija na zbivanja tijekom Prvog svjetskog rata, a čije doživljaje i avanture autor, zbog prerane smrti od tuberkuloze, nikad nije ispričao do kraja.

‘Tamo gdje je Švejk tu su zbrka i smijeh, jer on svojom prostodušnošću, ravnodušnošću i svojim zdravim razumom svakoga razoruža i okrene na svoju stranu, od zagriženog generala do okorjelog birokrata. Smijeh je još uvijek najdjelotvornije oružje pojedinca u okovima režima. Niti jedan društveni poredak, svejedno je li u miru ili u ratu, nije siguran pred Švejkom i zbog toga je ovaj Hašekov roman jedna od sto najvažnijih knjiga 20. stoljeća’ stoji u najavi.

Švejka na scenu u koprodukciji dovode Mestno gledališče ljubljansko te Gledališče Koper, a posredstvom adaptacije koju potpisuje irski dramatičar Colin Teevan.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter