Naslovnica > Osobe > OSOBE > Gašper Tič

Gašper Tič

DATUM ROĐENJA:
GODINA ROĐENJA:
MJESTO ROĐENJA:
DATUM SMRTI:
GODINA SMRTI:
MJESTO SMRTI:
predstava produkcija funkcija
Švejk, , izvođačNatporučnik Lukáš

Gašper Tič rođen je 7. svibnja 1973. u Kopru. Studij glume na AGRFT upisao je 1991., te studirao u klasama profesora Dušana Mlakara i Kristijana Mucka. Diplomirao je ulogama Puntile u predstavi Gospod Puntila in njegov hlapec Matti Bertolta Brechta (r. Jernej Lorenci) i Petra Pajota u Ljudožerima Gregora Strniše (r. Aleš Novak) te za potonju bio nagrađen i studentskom Prešernovom nagradom.

Još tijekom studija puno je igrao, među inim Aljošu u Braći Karamazovima  (r. Sebastijan Horvat, Akademijski studio-SNG Mala Drama Ljubljana, 1994). i Oresta u  .Daritvi na grobu (r. Sebastijan Horvat, Ohrid, 1995).

U MGL je prije zaposlenja igrao Melchiora Gabora u Buđenju proljeća Franka Wedekinda (r. Sebastijan Horvat, 1994), Larryja u Zažgi! Lanforda Wilsona (r. Zijah Sokolović), Toma u Jaz sem maestro Hrafnhildur Hagalin Guđmundsdóttir (r. Halmar Sigurđsson) i Glumca u Norci iz Helma (r. Zijah Sokolović).

Stalnim članom MGL postao je 1997. i ostao to do svoje tragične smrti.

Učestalo je nastupao i na drugim scenama u Drami SNG Ljubljana, Koreodrami Ljubljana, Gledališču Koper i SSG Trst, ali i izvan institucija. Za izvedbu monokomedije Joooj, tako sem prišel na svet!? (Hišno gledališče i KUD France Prešeren, 1998.) je 1999. osvojio nagradu Zlata paličica. Bavio se i pisanjem, kazališnom režijom i pedagogijom, a među inim je u Šentjakobskem gledališču režirao predstavu Bog prema istoimenom tekstu Woodyja Allena (2008.) i komediju po motivima različitih autora Tičja kletka (2009.).

Zaigrao je i u dva cjelovečernja filma: Prešerna u Odi Prešernu (r. Martin Srebotnjak, 2001.) i Petelina u  Kruha in iger (r. Klemen Dvornik, 2012). Snimio je i veliki vbroj kratkih filmova i radiodrama, a ostvario je i bogatu televizjsku karijeru. Za kreaciju likaAna Liza u emisiji  Spet doma na RTV Slovenija je 2006. dobio nagradu VIktor za posebna postignuća. Vodio je više televizijskih emisija, a najmlađa publika pamti ga po vođenju serijala Iz popotne torbe i Firbcologi.

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE