Naslovnica > PREDSTAVE > Sumnjivo lice

Sumnjivo lice

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Komedija Branislava Nušića koja ismijava birokratske aparate te korupciju i nepismenost lokalnih vlastodržaca, na scenu HNK Osijek stiže u režiji i adaptaciji Olje Đorđević.
autorski tim funkcija
Vesna Popovićscenograf
Andreja Kuleževićkoreograf
Dubravka Skvrcekostimograf
Tomislav Kobiaoblikovatelj svjetla
Olja Đorđevićredatelj
Olja Đorđevićautor adaptacije
Saša Latinovićjezični savjetnik
Irena Popovićautor izbora glazbe

Prva velika komedija Branislava Nušića, Sumnjivo lice, napisana je 1888. godine, a na praizvedbu je čekala 35 godina - prvi je put postavljena u beogradskom Narodnom pozorištu 29. svibnja 1923. godine. Razlog za toliki vremenski odmak vjerojatno leži u činjenici što se radi o tekstu koji kritički sagledava srpsku provinciju i njezinu ograničenost u kojoj vlada korupcija i karijerizam, no kontekst je bez obzira na mjesto radnje jednako aktualan i jednako primjenjiv na današnje društvo.

Hrvatska je publika prije dvije godine na 37. Danima satire Fadila Hadžića imala prilike pogledati predstavu Sumnjivo lice u produkciji Jugoslavenskog dramskog pozorišta iz Beograda u režiji Jagoša Markovića. Glavni glumac, Bojan Dimitrijević, osvojio je tad nagradu 'Mladen Crnobrnja' za najbolju mušku ulogu. Na scenu HNK Osijek isti tekst postavlja redateljica Olja Đorđević koja je i adaptirala tekst.

U ovoj komediji Nušić ismijava korumpiranu vlast i nepismenost ljudi na visokim pozicijama. Naime, u malom provincijskom mjestu pojavljuje se sumnjivo lice, a cjelokupni aparat lokalne vlasti angažira se na njegovom hvatanju. Tijekom potrage saznaje se da je ‘opasan, sumnjivi čovjek’ zapravo budući načelnikov zet, koji se, u strahu od roditelja svoje buduće supruge Marice, prijavio pod lažnim imenom.

U osnovi Sumnjivog lica nalazi se klasičan komediografski obrazac zamjene identiteta koji dovodi do niza apsurdno komičnih situacija čiji je cilj razotkrivanje političke korumpiranosti i malograđanskog mentaliteta.

Kako je sam autor u predgovoru kasnije napisao, Sumnjivo lice je poput mnogih drugih njegovih komada nastalo pod snažnim utjecajem Gogolja, a čitatelje odnosno gledatelje moglo bi podsjetiti na Revizora. Originalno komedija nije podnaslovljena ‘komedija u dva čina’, već, kako je Nušić sam napisao: ‘Na mome originalnome rukopisu ovoga komada čak i ne piše “komedija u dva čina” kao što je to docnije na pozorišnim listama napisano, već “gogoljijada u dva čina”!’

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE