Naslovnica > PREDSTAVE > Nesporazum (Gavella)

Nesporazum (Gavella)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Ista drama Alberta Camusa po treći put u godinu dana stiže na domaće pozornice, no sad kao diplomski ispit redatelja Paola Tišljarića.
autorski tim funkcija
Irena Kraljićscenograf
Elvis Butkovićoblikovatelj svjetla
Valentina Galijatovićautor adaptacije
Valentina Galijatovićdramaturg
Paolo Tišljarićredatelj
Ana Sikavicaproducent
Blaženka Kovač Carićkoreografija

Zašto živjeti? Kamo pripadamo? Glavna su pitanja drame Nesporazum Nobelom nagrađenog francuskog autora Alberta Camusa. Istim pitanjima se bavi i Paolo Tišljarić režirajući spomenuti predložak kao diplomski magistarski ispit iz kazališne režije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Predstava nastaje u suradnji Akademije dramske umjetnosti, umjetničke organizacije Theart i Gradskog dramskog kazališta Gavella.

Tekst, nastao tijekom Camusove faze apsurda, govori o Janu koji se nakon mnogo godina izbivanja vraća majci i sestri. One žive od iznajmljivanja soba putnicima koje ubijaju kako bi zaradile. Nesporazum nastaje kada majka i sestra ne prepoznaju Jana te se on pod lažnim imenom odlučuje prijaviti kao gost u svratištu. Drama prati Janov ostanak u hotelu i njegove neuspješne pokušaje ostvarivanja komunikacije s obitelji.

Nastala po uzoru na grčke tragedije drama obiluje metaforama djelomično uvjetovanim nastajanjem teksta u vrijeme nacističke okupacije Francuske. Središnja tema djela je ljubav te nedostatak iste. Usamljenost, nemogućnost dostizanja sreće te nesporazumi koji graniče s apsurdom još su neki od problema kojima se bavi predstava.
'Ljudskost koju u nama pobuđuje Nesporazum plod je toga što nam drama pokazuje da "svi dišemo pod istim nebom" i da nema univerzalne istine, samo jednog pravog puta ili samo jednog doma. Ova predstava nije slika, ona je zrcalo’, piše u službenoj najavi predstave.

Zanimljvo je kako je ovo na domaćim pozornicama u samo godinu dana već treća inscenacija inpsirirana istim Camusovim tekstom. Naime, u travnju 2014. Nina Gojić i redatelj Vedrana Hleba upravo su slijedom Nesporazuma u Teatru &TD postavili Svratište kod Alberta C., da bi potom Camusov izvornik u svibnju 2014. na scenu KMD postavio Dario Harjaček.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE