Login za korisnike

Nesporazum (Gavella)

Ista drama Alberta Camusa po treći put u godinu dana stiže na domaće pozornice, no sad kao diplomski ispit redatelja Paola Tišljarića.

***

Zašto živjeti? Kamo pripadamo? Glavna su pitanja drame Nesporazum Nobelom nagrađenog francuskog autora Alberta Camusa. Istim pitanjima se bavi i Paolo Tišljarić režirajući spomenuti predložak kao diplomski magistarski ispit iz kazališne režije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Predstava nastaje u suradnji Akademije dramske umjetnosti, umjetničke organizacije Theart i Gradskog dramskog kazališta Gavella.

Tekst, nastao tijekom Camusove faze apsurda, govori o Janu koji se nakon mnogo godina izbivanja vraća majci i sestri. One žive od iznajmljivanja soba putnicima koje ubijaju kako bi zaradile. Nesporazum nastaje kada majka i sestra ne prepoznaju Jana te se on pod lažnim imenom odlučuje prijaviti kao gost u svratištu. Drama prati Janov ostanak u hotelu i njegove neuspješne pokušaje ostvarivanja komunikacije s obitelji.

Nastala po uzoru na grčke tragedije drama obiluje metaforama djelomično uvjetovanim nastajanjem teksta u vrijeme nacističke okupacije Francuske. Središnja tema djela je ljubav te nedostatak iste. Usamljenost, nemogućnost dostizanja sreće te nesporazumi koji graniče s apsurdom još su neki od problema kojima se bavi predstava.
'Ljudskost koju u nama pobuđuje Nesporazum plod je toga što nam drama pokazuje da "svi dišemo pod istim nebom" i da nema univerzalne istine, samo jednog pravog puta ili samo jednog doma. Ova predstava nije slika, ona je zrcalo’, piše u službenoj najavi predstave.

Zanimljvo je kako je ovo na domaćim pozornicama u samo godinu dana već treća inscenacija inpsirirana istim Camusovim tekstom. Naime, u travnju 2014. Nina Gojić i redatelj Vedrana Hleba upravo su slijedom Nesporazuma u Teatru &TD postavili Svratište kod Alberta C., da bi potom Camusov izvornik u svibnju 2014. na scenu KMD postavio Dario Harjaček.


Odgovori