Alain Badiou idući je gost Filozofskog teatra

U petak, 15. svibnja 2015. u 19,30 sati u HNK u Zagrebu gostuje Alain Badiou, filozof, dramaturg, matematičar i pisac, profesor na prestižnoj École Normale Supérieure u Parizu i jedan od najutjecajnijih mislilaca današnjice.

  

Rođen je 1937. u Rabatu, Maroko, Alain Badiou politički je aktivan od rane mladosti, prije svega u antikolonijalnoj borbi u Alžiru, a kasnije i tijekom 1968. Badiou u svojoj filozofiji istražuje odnos subjektiviteta i ontologije.

U središte svog filozofskog sustava postavlja četiri procedure istine koje filozofija prepoznaje kao univerzalne i vječne: matematiku, umjetnost, ljubav i politiku.

U tom kontekstu, kazalište je jedno od najvažnijih područja umjetnosti koje razotkriva kompleksnu vezu ljubavi i politike, dvije najvažnije – i jedine – teme kazališta po Badiouu.

I sam Badiou napisao je nekoliko dramskih djela, među kojima Tikve i upravo objavljeno Drugo Sokratovo suđenje. Badiou je objavio pedesetak naslova, među kojima se ističu Teorija subjekta, Može li se misliti politika, Bitak i događaj, Manifest za filozofiju, Etika,Logike svjetova, Pohvala ljubavi i mnoga druga.

Uz prvo gostovanje Alaina Badioua u Hrvatskoj HNK specijalno izdaje njegovu Rapsodiju za teatar u prijevodu Zlatka Wurzberga, čime će Filozofski teatar zaokružiti svoju prvu sezonu.

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.