Naslovnica > PREDSTAVE > Mačak u čizmama (HNK Split)

Mačak u čizmama (HNK Split)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Jedan od četiri baleta hrvatskog skladatelja Brune Bjelinskog vratio se pred hrvatsku publiku i to na daske splitskog HNK.

Nakon Đavla u selu Frana Lhotke splitski HNK u sezoni 2014/2015 predstavlja još jednu baletnu premijeru - Mačka u čizmama. To je nakon Petra Pana, drugo djelo Brune Bjelinskog koje će splitska publika imati prilike vidjeti.

Bajka o mačku u čizmama francuskog pisca Charlesa Perraulta iz 17. stoljeća doživjela je razne varijacije, prerade i umjetničke forme. Najpoznatija je vjerojatno ona braće Grimm iz 19. stoljeća nakon čega je postala jedna od najpopularnijih priča za djecu. Tako je stigla i na repertoar hrvatskog skladatelja Brune Bjelinskog koji ju je uglazbio.

Njegov Mačak u čizmama, koji je uspješno izvođen i na inozemnim pozornicama, praizveden je 17. prosinca 1977. godine u zagrebačkom HNK, u koreografiji Melite Skorupski, a glavne su uloge plesali Dinko Bogdanić Irena Pasarić. Isti naslov novu je produkciju u sredšnjoj nacionalnoj kući dobio 2003. godine u koreografiji Ljiljane Gvozdenović s dirigentom Alanom Bjelinskim, skladateljevim mlađim sinom.

Mačak u čizmama Brune Bjelinskog baletna je slikovnica u sedam slika za velike i male. Govori o ljubavi u različitim oblicima i o odnosima živih bića bez obzira na to je li riječ o personificiranom svijetu četveronožnih i krilatih stvorova ili pak o ljubavi mladog mlinara i lijepe kraljeve kćeri.

Na scenu splitskog Hrvatskog narodnog kazališta postavlja ga, još jednom, koreografkinja i redateljica Ljiljana Gvozdenović.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE