Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Nova YouTube senzacija – belgijski bariton reper

Nova YouTube senzacija – belgijski bariton reper

Već godinama osvaja europske glazbene ljestvice, Amerikanci ga tek otkrivaju, no svi se slažu da u slučaju mladog Belgijanca jezična barijera i nije barijera.
Share on facebook
Share on twitter

Belgijski pjevač i tekstopisac Paul Van Haver, poznatiji pod umjetničkim imenom Stromae (što je zapravo anagram od Maestro), osvaja YouTube i - Ameriku.

Njegov singl iz lipnja 2013, ‘Papaoutai’, skupio je oko 250 milijuna pregleda, a pjesma je te godine bila najprodavaniji singl u Belgiji. Ono što je najzanimljivije od svega jest to da ga američko tržište tek otkriva premda je još 2010. na remiksu svog prvog singla ‘Alors on danse’ radio s Kanye Westom. Taj je singl boravio na prvom mjestu glazbenih ljestvica u 12 europskih zemalja.

Stromae kombinira elektroniku i hip hop sa svojim melodioznim glasom i premda tekstove pjesama piše na francuskom jeziku, čak su i američki mediji prenijeli kako u njegovom slučaju jezik nije nikakva barijera jer su mu glazba i glas snažni i sugestivni, pa kad se tome još pridoda video spot, slušatelju je odmah jasno što ‘pjesnik želi reći’.

Kroz spot za pjesmu ‘Papaoutai’ posebno do izražaja dolazi njegovo porijeklo - dijete je majke Belgijanke i oca iz Ruande koji je većinu njegovog djetinjstva bio odsutan, a ubijen je 1994. tijekom genocida u Ruandi.

Ne sumnjamo da će vrlo brzo osvojiti i američko tržište obzirom da je upravo prije neki dan BuzzFeed ekskluzivno objavio njegov najnoviji video - ‘Carmen’ koji je već skupio preko milijun i pol pregleda. U animiranom spotu Stromae sarkastično upozorava na ‘tweetapokalipsu’ i upozorava na utjecaj društvenih medija na naš život.

Njegov rad možete pratiti na Facebook stranici ili službenom YouTube kanalu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI