Login za korisnike

Othello (Gavella)

Ljubav, ljubomora i najpoznatija maramica dramske literature u režiji Franke Perković.

***

Najpoznatiji crnac dramske književnosti možda i nije bio crn: jezikoslovci, naime, još uvijek raspravljaju radi li se možda ipak kad se govori o Mauru čije ime je ujedno i ime jedne od velikih Shakespeareovih tragedija – o Arapinu, čija put je svakako bila tamnija od autorove, ali ne i crna…

Međutim, stoljeća scenskih intrepretacija Othella, svakako su nas uvjerila u suprotno, tj. Othella se oduvijek prikazuje kao crnca. Premda, budimo iskreni, u licemjerno rasističkom tumačenju – naime, Othella su do sredine dvadesteog stoljeća igrali bijelci prekriveni šminkom – prvi crnac koji je zaigrao Othella bio je 1943. Paul Robeson u režiji Margaret Webster.

Priča Othella je sljedeća: mletački dužd šalje na Cipar, jednog od svojih najboljih vojskovođa, Othella, kako bi spriječio tursku invaziju. Othellu, unatoč tome što je jedan od najboljih vojnika, zamjeraju da je stranac (pritom i druge boje kože), a kad još saznaju i da se potajno oženio Desdemonom, kćerkom venecijanskog uglednika Brabanzia, u Senatu se razbukta svađa između Othella i Brabanzija, koju međutim Desdemona riješi tako što pred Senatom ocu kaže da odsad služi samo svom mužu i inzistira da ga slijedi na Cipar.

Sljedećeg dana, na Cipar stižu i Desdemona i Othello, i njegova ‘desna ruka’ Jago i njegova žena Emilia, potom Roderigo, kojem je u interesu da brak između Othella i Desdemone propadne te Cassio, mladi poručnik, kojem je Othello čin dodijelio prije od iskusnijeg Jaga. Brod s turskim vojnicima je u međuvremenu doživio brodolom, pa tako nema potrebe za vojnom intervencijom već mletačka vojska može mirno slaviti. Jago, koji je ljut na Othella zbog Cassia, već je u Veneciji odlučio pomoći Roderigu da dobije Desdemonu, a na Cipru smišlja pakleni plan – pokušat će Othella uvjeriti u Desdemoninu nevjeru, a kao ljubavnika optužit će Cassija. To mu i uspijeva, jer Cassio, pijan, ganjajući Roderiga koji ga je uvrijedio, rani ciparskog guvernera, a onda Desdemonu moli za pomoć kako bi povratio Othellovo prijateljstvo.

Jago baca bubu Othellu u uho, koji nije sretan kad nađe Cassija i Desdemonu same pa taj plan propada, da bi sve kulminiralo u trenutku gdje Othello pronalazi Desdemonin rupčić kod Cassija, kojeg mu je, naravno, podmetnuo Jago. Bijesni Othello ubija Desdemonu na spavanju, a onda mu Jagova žena Emilia prizna da je ona dala Desdemonin rupčić Jagu i tako Othello shvaća da je bio prevaren. Othello pokušava ubiti Jaga, Jago ubija Emiliu, Roderigo i Cassio su također nastradali, već prije od Jagove ruke, a ovoj brojci mrtvih tjelesa pridružit će se i sam Othello, koji zbog grižnje savjesti počini samoubojstvo…

U Hrvatskoj je Othello posljednji put postavljen na Splitskom ljetu 2014., a u na repertoarima zagrebačkih pozornica osim u gostujućim predstavama, u ovom stoljeću nije viđen. Tu prazninu pokušat će nadoknaditi Gavellina predstava koju u sezoni 2014/2015 režira Franka Perković.

autorski tim
Siniša Ilićscenograf
Andy Jelčićprevoditelj
William Shakespeareautor teksta
Andrea Gladšaptač
Ana Dulčićinspicijent
Alen Sinkauzskladatelj
Franka Perkovićredatelj
Ivan Marušić – Klifautor videa
Pravdan Devlahovićsuradnik za scenski pokret
Tomislav Rališsuradnik za scenski govor
Nenad Sinkauzskladatelj
Marita Ćopokostimograf
Goran Ferčecdramaturg

izvođači
Amar BukvićCassio
Dražen KühnBrabanzio
Duško ValentićDužd
Enes VejzovićRoderigo
Franjo DijakOthello
Irena Tereza PrpićDesdemona
Ivan GrčićGraziano
Ivana BolančaBianca
Siniša RužićMontano
Sven MedvešekLodovico
Tihana LazovićEmilija
Živko AnočićJago

Odgovori