Login za korisnike

Životinjska farma

Legendarno Orwellovo djelo na scenu HNK Ivana pl. Zajca stiže u režiji Andrása Urbána

***

‘U nacionalnom kazalištu koje je dobilo novu upravu i koje je jasno i glasno deklariralo svoju ideološku poziciju, ‘Životinjska farma’ predstavlja prostor potencijalne kritičke (auto)refleksije, podsjetnik da nikada ne postanemo jednakiji od onih s kojima želimo biti jednaki, te ostanemo imuni na korupciju – podjednako moralnu i materijalnu’, stoji u najavi nove predstave Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci.

U režiji Andrása Urbána, jednog od najhvaljenijih redatelja u regiji, obrađen je dobro poznat Orwellov distopijski roman u kojem životinje preuzimaju vlast i stvaraju društvo s novim sustavom vrijednosti. Premda je pisana kao kritika staljinizma, ‘Životinjska farma’ ostala je aktualna do danas.

Priča je vjerojatno svakome dobro poznata. Životinje na farmi pobune se protiv nemarnog vlasnika, uspostavljaju vlastiti sustav vrijednosti, podjelu poslova i donose vlastite zapovijedi prema kojima treba živjeti, što se uglavnom svodi na sve što je tipično suprotno od ljudskih ‘zakona’. Naravno, ni njihov svijet nije mogao funkcionirati besprijekorno - svinje su umislile da su najinteligentnije i na koncu se sprijateljile s ljudima.

Urbán će pokušati kroz Životinjsku farmu filtrirati truizme neoliberalnog kapitalizma, njegovu proklamiranu jednakost šansi i realnost strukturalnog nasilja u kojem većina nikada ne dobiva nikakvu šansu.

Hrvatska je publika već imala priliku gledati Urbánove predstave u Hrvatskoj. Njegova prošlogodišnja predstava Neoplanta igrala je na 29. Gavellinim večerima u Zagrebu, a prethodno je osvojila niz nagrada, između ostalog je pobijedila na Sterijinom pozorju i BITEF-u. Također prošle godine, ovaj je vojvođanski Mađar s predstavom Koštana osvojio Grand Prix na međunarodnom festivalu MESS u Sarajevu.


Odgovori