Naslovnica > PREDSTAVE > U Plavom podrumu

U Plavom podrumu

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nova predstava Histriona spaja kazalište i nogomet, a inspirirana je životom legendarnog hrvatskog nogometaša Ice Hitreca
autorski tim funkcija
Nino Škrabeautor teksta
Elvira Ulipkostimograf
Želimir Mesarićredatelj
Miljenko Sekulićscenograf

Kabaretska predstava U Plavom podrumu posvećena je nogometu, a inspirirana je životom i djelom karizmatičnog Ice Hitreca (Zagreb, 1911-1946), jednog od najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena. Autor teksta je Nino Škrabe, a redatelj Želimir Mesarić.

Radnja predstave odvija se između 1930. i 1946. godine u omiljenom sastajalištu nogometnih navijača, Plavom podrumu, gdje se priča o nogometu, utakmicama, nogometnim zvijezdama i interpretira se nogometna povijest Zagreba, Hrvatske i Europe uz pratnju glazbe, pjesme i plesa. Izmjenjuju se komika i tragika, romantika i kruta zbilja, a uz zvukove starih šlagera i ritam tanga ondje se sastaju predstavnici svih zagrebačkih slojeva - novinari, glumci, umjetnici, policajci, doušnici, špijuni, moćnici i nemoćnici, operetne dive i ljepotice noći.

Ico Hitrec naočit je i šarmantan, pristaša svih klupskih boja i cijelog Zagreba, internacionalac i reprezentativac, humanist i dobrotvor, u dvije riječi - živa legenda. U vrijeme Drugog svjetskog rata spašavao je Židove, Srbe i komuniste, a nakon rata domobrane, ustaše i haesesovce. Sudjelovao je u osnivanju Dinama, bio je njegov prvi predsjednik i prvi trener. Preminuo je u 36. godini života od perforacije čira na želucu (posljedica prekasne operacije i sepse).

U Plavom podrumu, stjecištu pristaša ‘modrih purgera’, iz večeri u večer, iz godine u godinu, od šestojanuarske do boljševičke diktature strpljivo očekuju dolazak legendarnog vođe navale ‘crvenih akademičara’. Hoće li napokon doći ili neće, saznajte u predstavi…

Glumi se u ovom djelu vraća Zlatko Vitez, nakon pet godina izbivanja, na nagovor Nine Škrabe koji je posebno za njega napisao ulogu. Vitez se i sam ‘bavio’ nogometom kad je bio predsjednik Skupštine NK Croatije, no, kako je sam rekao, nogomet danas prati samo na televiziji.

Nino Škrabe, hrvatski dramatičar, surađuje s Histrionima od samog početka njihovog djelovanja, njihov je naizvođeniji autor i napisao je za njih mnoge tekstove, najprije kao član trolista Škrabe-Senker-Mujičić (Domagojada, Glumijada, Hist/o/e/rijada, Kavana Torso, O'Kaj), a potom i samostalno (Suđenje Fašniku, Ljubica, Idu svati, mlade ni, Muke po Iveku). U mladosti je djelovao kao sportski novinar i dužnosnik, uredio je i napisao neokoliko knjiga o nogometu (‘Legende zagrebačkog nogometa’, ‘Cico od Maksimira do Ulice pjesnika’) pa se u Plavom podrumu susreću dvije njegove ljubavi - kazalište i nogomet.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE