Naslovnica > PREDSTAVE > Ljepotica i zvijer (zg)

Ljepotica i zvijer (zg)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Sveopćem trendu postavljanja mjuzikla u hrvatskim kazalištima pridružila se i Trešnja, odabravši pri tom Disneyev klasik.
izvođači uloge
Aleksandra NaumovMrvica
Boris Barberićostale uloge; zbor
Branko Bankovićostale uloge; zbor
Danijel RadečićLefou
Dario Čakaruostale uloge; zbor
Dragan PekaMonsieur D\'Arque
Dragana Marković RoićGospođa Komoda
Irena Radukaostale uloge; zbor
Iva Jelićostale uloge; zbor
Ivana BakarićBabette
Ivana Starčevićostale uloge; zbor
Jana Fabijanićostale uloge; zbor
Jasna Jozićostale uloge; zbor
Krunoslav KlabučarDindon
Lana Blaćeostale uloge; zbor
Nikola MilatMonsieur D\'Arque
Radovan RuždjakGaston
Ranko StojićMaurice
Renata SabljakBelle
Saša AnočićLumiere
Tina Rupčićostale uloge; zbor
Vanda Vujanić ŠušnjarGospođa Kamilica
Vanda WinterBelle
Željka Veverecostale uloge; zbor
Živko AnočićZvijer

 

Prema press-bilješci za brodvejski izvornik, Ljepotica i zvijer je 'klasična ljubavna priča o Belle, mladoj ženi iz provincijskog gradića, i Zvijeri, koja je zapravo čarolijom zarobljeni princ. Ako Zvijer nauči voljeti i biti voljena, čarolija će nestati a Princ će ponovno poprimiti svoje pravo obličje. No vrijeme ističe, i ako Zvijer uskoro ne nauči svoju lekciju bit će zauvijek osuđena na propast.'

Predstava je svjetsku praizvedbu imala na sceni Theatre Under The Stars u Houstonu 1993., a temelji se na istoimenom cjelovečernjem animiranom filmu Disney produkcije iz 1991. Film, koji je rušio rekorde i postao prvi crtić ikad nominiran za Oscara u kategoriji cjelovečerjeg filma, nastao je pak po motivima dobro poznate bajke.

Scenski život je Beauty and the Beast započeo kao 25-minutna reinterpretacija filma za potrebe programa u 1992. otvorenom Disneylandu, da bi godinu dana kasnije u svoj svojoj veličini označila početak novog poglavlja u Disneyevoj povijesti.

Naime, Beauty je bila prva predstava novoosnovane kompanije Disney Theatrical, koja je od 1993. do danas izrasla u jednog od najjačih producenta na Broadwayu, na kojem trenutno ima 4 naslova (Mary Poppins, Tarzan, The Lion King, Beauty and the Beast), 2 na West Endu (Mary Poppins, The Lion King) i dva u licencama diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku – (Beauty... i Aida)

Nakon testa u Houstonu, mjuzikl je s pretpremijerama na Broadwayu započeo u ožujku, a premijeru je imao u travnju 1994. Za scenu ga je adaptirao autorski tim filma - Linda Woolverton te skladatelji i autori stihova Alan Menken, Howard Ashman i Tim Rice, koji su za kazališne potrebe napisali i nekoliko novih skladbi uključujući i Home, baladu koju izvodi Belle, a koja je uskoro postala zaštitni znak predstave.

Beauty je 1994. nominirana za čak 9 Tony nagrada, no osvojila je tek jednu – onu za najbolju kostimografiju u mjuziklu.

No, tome uprkos, predstava od 1994. kontinuirano igra i u lipnju 2006. obilježila je 5000. izvedbu, a sudeći po potražji za ulaznicama spuštanje zastora se ne nazire tako skoro.

Predstava je potom postavljena u Londonu, Sydneyu, Tokyu, Mexico Cityu, Seoulu, Parizu, Torontu, Berlinu…a zahvaljujući činjenici da potrebuje veliku podjelu svih dobnih skupina postala je i iznimno popularna među amaterskim grupama.

Zagrebačko kazalište Trešnja 'Ljepoticom i zvijeri' otvara sezonu 2006./2007. no u uprkos povećem vlastitom ansamblu za ulogu Belle angažilo je dvije gošće – na mjuzikle pretplaćene - Renatu Sabljak i Vandu Winter. Pod maskom Zvijeri skrivat će se pak najnovija Trešnjina akvizicija - Živko Anočić.

Veći dio autorskog tima čini ekipa koja je postavila Komedijin Chicago – redateljica Dora Ruždjak Podolski, koreograf Igor Barberić, glazbeni producent i dirigent Dinko Appelt, dok vizualni dio predstave potpisuju scenografkinja Slavica Radović i za vrlo zahtjevne kostime po prvi put u mjuziklu agažirana Barbara Bourek.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE