Login za korisnike

Ljepotica i zvijer (zg)

Sveopćem trendu postavljanja mjuzikla u hrvatskim kazalištima pridružila se i Trešnja, odabravši pri tom Disneyev klasik.

***

 

Prema press-bilješci za brodvejski izvornik, Ljepotica i zvijer je 'klasična ljubavna priča o Belle, mladoj ženi iz provincijskog gradića, i Zvijeri, koja je zapravo čarolijom zarobljeni princ. Ako Zvijer nauči voljeti i biti voljena, čarolija će nestati a Princ će ponovno poprimiti svoje pravo obličje. No vrijeme ističe, i ako Zvijer uskoro ne nauči svoju lekciju bit će zauvijek osuđena na propast.'

Predstava je svjetsku praizvedbu imala na sceni Theatre Under The Stars u Houstonu 1993., a temelji se na istoimenom cjelovečernjem animiranom filmu Disney produkcije iz 1991. Film, koji je rušio rekorde i postao prvi crtić ikad nominiran za Oscara u kategoriji cjelovečerjeg filma, nastao je pak po motivima dobro poznate bajke.

Scenski život je Beauty and the Beast započeo kao 25-minutna reinterpretacija filma za potrebe programa u 1992. otvorenom Disneylandu, da bi godinu dana kasnije u svoj svojoj veličini označila početak novog poglavlja u Disneyevoj povijesti.

Naime, Beauty je bila prva predstava novoosnovane kompanije Disney Theatrical, koja je od 1993. do danas izrasla u jednog od najjačih producenta na Broadwayu, na kojem trenutno ima 4 naslova (Mary Poppins, Tarzan, The Lion King, Beauty and the Beast), 2 na West Endu (Mary Poppins, The Lion King) i dva u licencama diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku – (Beauty... i Aida)

Nakon testa u Houstonu, mjuzikl je s pretpremijerama na Broadwayu započeo u ožujku, a premijeru je imao u travnju 1994. Za scenu ga je adaptirao autorski tim filma - Linda Woolverton te skladatelji i autori stihova Alan Menken, Howard Ashman i Tim Rice, koji su za kazališne potrebe napisali i nekoliko novih skladbi uključujući i Home, baladu koju izvodi Belle, a koja je uskoro postala zaštitni znak predstave.

Beauty je 1994. nominirana za čak 9 Tony nagrada, no osvojila je tek jednu – onu za najbolju kostimografiju u mjuziklu.

No, tome uprkos, predstava od 1994. kontinuirano igra i u lipnju 2006. obilježila je 5000. izvedbu, a sudeći po potražji za ulaznicama spuštanje zastora se ne nazire tako skoro.

Predstava je potom postavljena u Londonu, Sydneyu, Tokyu, Mexico Cityu, Seoulu, Parizu, Torontu, Berlinu…a zahvaljujući činjenici da potrebuje veliku podjelu svih dobnih skupina postala je i iznimno popularna među amaterskim grupama.

Zagrebačko kazalište Trešnja 'Ljepoticom i zvijeri' otvara sezonu 2006./2007. no u uprkos povećem vlastitom ansamblu za ulogu Belle angažilo je dvije gošće – na mjuzikle pretplaćene - Renatu Sabljak i Vandu Winter. Pod maskom Zvijeri skrivat će se pak najnovija Trešnjina akvizicija - Živko Anočić.

Veći dio autorskog tima čini ekipa koja je postavila Komedijin Chicago – redateljica Dora Ruždjak Podolski, koreograf Igor Barberić, glazbeni producent i dirigent Dinko Appelt, dok vizualni dio predstave potpisuju scenografkinja Slavica Radović i za vrlo zahtjevne kostime po prvi put u mjuziklu agažirana Barbara Bourek.

autorski tim
Alan Menkenskladatelj
Howard Ashmanstihovi
Linda Woolvertontekst
Sir Timothy Miles Bindon 'Tim' Ricestihovi
Igor Barberićkoreograf
Slavica Radović Nadarevićscenograf
Dinko Appeltdirigent
Dora Ruždjak Podolskiredatelj

izvođači
Aleksandra NaumovMrvica
Boris Barberićostale uloge; zbor
Branko Bankovićostale uloge; zbor
Danijel RadečićLefou
Dario Čakaruostale uloge; zbor
Dragan PekaMonsieur D\'Arque
Dragana Marković RoićGospođa Komoda
Irena Radukaostale uloge; zbor
Iva Jelićostale uloge; zbor
Ivana BakarićBabette
Ivana Starčevićostale uloge; zbor
Jana Fabijanićostale uloge; zbor
Jasna Jozićostale uloge; zbor
Krunoslav KlabučarDindon
Lana Blaćeostale uloge; zbor
Nikola MilatMonsieur D\'Arque
Radovan RuždjakGaston
Ranko StojićMaurice
Renata SabljakBelle
Saša AnočićLumiere
Tina Rupčićostale uloge; zbor
Vanda Vujanić ŠušnjarGospođa Kamilica
Vanda WinterBelle
Željka Veverecostale uloge; zbor
Živko AnočićZvijer

Odgovori