Login za korisnike

Mala vila

Koliko prave istine leži u bajkama koje svi znamo, pitanje je koje postavlja predstava zagrebačke Žar ptice nastala po motivima jedne stare hrvatske bajke…

***

Vesna Krmpotić, po motivima stare hrvatske bajke, napisala je priču o ljubavi zanesenog mladog Kraljevića i čarobne Male vile, koja se dogodila u jednom kraljevstvu i nekom davno izgubljenom vremenu. Bajku je potom za kazalište priredio Tomislav Zajec, a na scenu je postavila Dora Ruždjak Podolski.

A priča započinje ovako: nakon naglog raspada velikog i slavnog kraljevstva, smještenog u nekom davnom vremenu, u napuštenim dvoranama dvorca ostala je samo kraljevska posluga. Okruženi tek uspomenama, čekaju trenutak vlastitog odlaska, usput se prisjećajući prošlih, za sve njih sretnijih vremena.

U tom nelakom opraštanju od kraljevskog dvora, svatko od njih na svoj način nastoji prizvati priču koja se dogodila - priču o zaljubljenom Kraljeviću, koji je jedne noći u rosi i cvjetovima perunika, zanesen ljepotom, pronašao Malu vilu. Ona je čarobno narasla snagom njegova divljenja, sve dok Crvenokosa ljepotica iznenada nije zaprijetila njihovoj ljubavi.

Čekajući na svoj odlazak, kraljevska posluga tako ispisuje jednu neobičnu bajku, čitavo vrijeme tražeći odgovor na pitanje koliko prave istine leži u bajkama koje znamo...


Odgovori