Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Francis Underwood mogao bi učiti od Kevina Spaceya

Francis Underwood mogao bi učiti od Kevina Spaceya

Fikcionalnom američkom predsjedniku u serijalu 'House of Cards' stvari ne idu od ruke u trećoj sezoni, pa bi se možda trebao ugledati na karijerni put glumca koji ga tumači.
Share on facebook
Share on twitter

Kad je Kevin Spacey prije 12 godina objavio da odustaje od glume te da se namjerava posvetiti isključivo revitalizaciji jednog od najstarijih londonskih kazališta, Old Vica, mnogima je sve zvučalo kao - vic. Ili su pomislili da je Spacey 'izgubio razum'. No, kao što i njegov lik Francis Undewood zna- tko se zadnji smije, najslađe se smije, pa će za Spacey uskoro zahvaljujući mandatu na čelu Old Vica primiti najprestižniju britansku kazališnu nagradu.

Naime, za nešto više od mjesec dana, točnije 12. travnja, u Royal Operi u Londonu bit će dodijeljene nagrade Laurence Olivier, a ovogodišnja nagrada za izniman doprinos kazalištu ide upravo - Kevinu Spaceyju.

Dodjela će se poklopiti i s krajem njegova ravnateljskog mandata na čelu Old Vica, s koje je odlazak najavio prošle godine,  a od jeseni tu dužnost prepustiti kazališnom redatelju Matthewu Warchusu.

Prilikom objave ove informacije Caro Newling, predsjednica Udruženja londonskih kazališta (SOLT) koje organizira dodjelu nagrada, rekla je: ‘Udruženje londonskih kazališta s ponosom službeno priznaje izniman doprinos Kevina Spaceyja kazalištu Old Vic. Općenito gledano, njegovo zagovaranje londonskog kazališta donijelo je pozitivne promjene i mnogima će nedostajati kao cijenjeni kolega.’

I Warchus je prilikom prihvaćanja pozicije ravnatelja u svibnju prošle godine rekao kako je počašćen što dolazi na to mjesto nakon više nego uspjele Spaceyjeve revitalizacije kultnog londonskog teatra te da je slavni glumac i redatelj uspio ponovno pozicionirati Old Vic kao ‘globalno važno kazalište’.

Već je polovicom devedesetih bilo jasno da Old Vicu nedostaje one ‘stare slave’, a o revitalizaciji je vodstvo sa Spaceyjem razgovaralo još 1998. godine kad je u tom kazalištu igrao u predstavi The Iceman Cometh. Kako je sam Spacey rekao, kazalište Old Vic je doživljavao kao sinonim za najveće glumačke talente poput Laurencea Oliviera, Peggy Ashcroft, Judi Dench, Alberta Finneyja i Petera O'Toolea. Sljedećih godinu dana proveo je promišljajući o tome što učiniti i kako financijski ‘izvući’ kazalište.

Kako će sam kasnije napisati, ideja o ravnanju kazalištem stigla mu je upravo u trenutku kad je i sam razmišljao o životnim promjenama nakon što je proveo 12 godina gradeći filmsku karijeru. Prvu je sezonu završio prilično loše - s lošim i osrednjim kritikama te su čak u medijima objavljivani zahtjevi za njegovom smjenom. No, on je sam govorio da se provodi kao nikad u životu i da ne odustaje.

I dok su kritičari hvalili njegovu glumu, i dalje su bili skeptični oko njegovih producentskih i menadžerskih sposobnosti. No, činjenica je da je Spacey za razliku od svih svojih kolega ravnatelja u rukavu uvijek imao jednog asa - ako bi sezona i krenula nizbrdo, jednu bi ulogu u sljedećoj predstavi preuzeo on sam, napunio blagajnu te oduševio kritičare i publiku. Na ruku mu je sigurno išla i činjenica da na Twitteru ima 3,9 milijuna followera te je ponekad bilo samo dovoljno objaviti vijest o novoj predstavi da se napuni kazalište.

https://www.youtube.com/watch?v=ep1OazTZDRc

Tek su ga u trećoj sezoni prihvatili kao ‘domaćeg’, a nakon toga uslijedile su uglavnom sjajne kritike i Old Vic je ‘živnuo’. Boraveći u Londonu Spacey se zaljubio u BBC-jevu mini seriju House of Cards, te je zajedno s Davidom Fincherom na avanturu njezina snimanja, kao izvršni producent, uspio nagovoriti američki online video servis Netflix. Kuća od karata je za prvu sezonu osvojila devet Emmyja i postala je prva televizijska serija originalno rađena za online servis koja je osvojila toliko nominacija i nagrada Emmy. Spacey je pak premijeru treće sezone pretvorio u prikupljanje sredstava za Old Vic, i to vrlo uspješno.

Naime, pretprošlog lipnja, Catalyst program britanske Vlade, Arts Councila i Heritage Lottery Funda osimišljen za osiguravanje financijske stabilnosti neprofitnih organizacija u kulturi, uvrstio je Old Vicu među 34 organizacije kojima će biti dodjeljena sredstava za osnivanje zaklada. Programom Catalyst Old Vicu je nepovratno dodijeljeno 5 milijuna funti, po uvjetom da u iduće tri godine sam namakne još 15! Prikupljenim sredstvima potom se osniva zaklada koja godišnje od kamata uprihođiju milijun funti, a koje se koriste za tekuće odnosno investicijske troškove kazališta. Kako je Spacey prikupio novce? Zatvorenim predpremijernim projekcijama nove sezone House of Cards, za koje su donatori platili iznimno skupe ulaznice!

https://www.youtube.com/watch?v=yAk4ycJ2xTo

Posljednji je nastup kao umjetnički ravnatelj Kevin Spacey u Old Vicu ostvario u svojoj prvoj monodrami Clarence Darrow koja je prošle godine imala 22 izvedbe, a sad se ponovno do polovice travnja vraća na pozornicu Old Vica. Spacey osim toga ima vlastitu zakladu, Kevin Spacey Foundation, koja godišnje dodjeljuje devet stipendija od 10.000 dolara za kazališnu i filmsku glumu, produkciju i dramaturgiju.

Od kazališnih nagrada, Kevin Spacey je dosad osvojio Tonyja za ulogu u brodvejskom hitu Lost in Yonkers, za ulogu Hickeyja u predstavi The Iceman Cometh prema istoimenoj drami Eugenea O'Neilla osvojio nagrade Evening Standard i Olivier te 2010. počasnu nagradu CBE za doprinos kazalištu.

Kompletna lista nominacija za ovogodišnju nagradu Olivier bit će objavljena 9. ožujka.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI