Search
Close this search box.

Brel

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
O životu poznatog francuskog šansonijera možete sve saznati - kroz pokret. Balet kojem je ime posudio njegov glavni lik u kazalištu Komedija koreografira Dinko Bogdanić.
autorski tim funkcija
Nenad Brkićskladatelj
Mladen Mordej Vučković asistent koreografa
Tomislav Ruszkowskiscenograf
Elvira Ulipkostimograf
Dinko Bogdanićautor
Dinko Bogdanićredatelj
Dinko Bogdanićkoreograf

U kazalištu Komedija nakon popriličnog broja godina, točnije po prvi put od 1967., na scenu će biti postavljen balet,  Brel,  u koreografiji Dinka Bogdanića. Suradnja je to Baletnog ansambla kazališta Komedija i Zagrebačkih baletnih solista. Balet 'Brel' baziran je na suvremenom plesu, stepu, jazzu i klasici, a bavi se, kao što mu naslov kaže,  francuskim šansonijerom, rođenim u Belgiji 1929.godine, Jacquesom Romainom Georgesom Brelom, te se time ujedno i nastavlja se na niz Komedijnih biografskih predstava o poznatim glazbenicima, koje se dosad već predstavile Edith Piaf i Janis Joplin.

Jacques Brel potječe iz relativno imućne građanske obitelji,  a karijeru kao glazbenik napravio je nakon što je dao otkaz u tvornici kartona, tj. napustio posao koji mu je osigurao otac industrijalac,  te se odlučio baviti cabaretom.

1953. snima prvu ploču u  Bruxellesu i odlazi u Pariz. U Parizu se bez financijskih sredstva pokušava probiti kao pjevač i kompozitor vlastitih pjesama te nastupa u cabaretima. Postaje popularan krajem pedesetih kada je pozvan u dvoranu Olympija kao dodatak glavnome programu i zamjena za Francisa Lemarquea. Pjesme su mu strastvene i uzbudiljve, a scenski nastup vrlo teatralan. Imao je princip da se nikada ne vraća na bis i toga se uporno držao tokom cijele karijere. Okušao se na filmu kao glumac i redatelj.

Neke od njegovih najpoznatijih pjesama  su  'Ne me quitte pas', 'Je t'aime', 'Au printemps',' Isabelle', 'La Mort', 'Amsterdam', 'Ces gens-la', 'Mathilde'... Godišnje izvodi preko 300 koncerata i putuje na turneje u SAD-e i  Rusiju. Na vrhuncu karijere 17.05.1967, na  posljednjem koncertu, javno se oprašta od publike i  naglo se povlači sa scene te odlazi na otočje Marquesas.  U jesen 1974. saznaje da  boluje od raka od kojega će umrijeti 4 godine kasnije.

Snima svoju posljednju ploču 'Les Marquises', koja je  objavljena 17.11.1977 i prodana u rekordnom broju primjeraka.  Godinu dana kasnije  9.10.1978. umire u Parizu od raka pluća, te je pokopan na otoku Hivaoa, nedaleko od mjesta gdje je sahranjen i Paul Gaugin.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE