Naslovnica > PREDSTAVE > Tramvaj zvan žudnja (HNK Ri)

Tramvaj zvan žudnja (HNK Ri)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Tramvaj počinje voziti u Rijeci - riječ je, naravno, o onom koji nosi ime 'Žudnja', a na daske riječkog HNK dovest će Mirjanu Karanović kao Blanche.
autorski tim funkcija
Ivo Jurišaprevoditelj
Dalibor Vitaskostimograf
Tennessee Williamsautor teksta
Sandra Čarapinainspicijent
Boris Blidaroblikovatelj svjetla
Dino Mustafićredatelj
Dino Mustafićodabir glazbe
Mark Boldinkoreograf
Dragutin Brozscenograf
Željka Udovičić Pleštinadramaturg
izvođači uloge
Alen LiverićStanley Kowalski
Anastazija Balaž LečićEunice, njegova žena
Jasmin MekićMladić
Lucija ŠerbedžijaStella, Stanleyeva žena
Marina BažulićBolničarka
Mirjana KaranovićBlanche DuBois
Nenad VukelićLiječnik
Predrag SikimićSteve Hubbell
Tanja SmojeMeksikanka
Tonči Grabušićglazbenik - bubnjevi
Tonči Trinajstićglazbenik - saksofon
Žarko RadićHarold Mitchell, zvan Mitch

Vjerojatno jedna od najpoznatijih američkih drama ikad napisanih, Tramvaj zvan žudnja, slavnog dramatičara Tennesseeja Williamsa, koji je za nju dobio Pulitzera 1948. godine, dio svoje popularnosti vjerojatno duguje i izvanrednom kazališnom uprizorenju koje je režirao veliki Elia Kazan 1947. godine i u kojem je glavnu mušku ulogu Stanleya Kowalskog igrao Marlon Brando. Predstava je osvojila dva Tonya, a Kazan se četiri godine kasnije odlučio na filmsku adaptaciju istog djela, ponovno sa Marlonom Brandom u glavnoj ulozi. No, na filmskom setu mu je partnericu Blanche DuBois umjesto Jessice Tandy zamijenila mnogo popularnija Vivian Leigh, što se očigledno i isplatilo s obzirom da je Leigh dobila Oscara za najbolju žensku ulogu.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=CxGN29njs3Q]
završna scena iz filma

‘Tramvaj zvan žudnja’ priča je o razmaženoj i neurotičnoj, ali lijepoj južnjakinji Blanche DuBois, koja pokušavajući pobjeći od svoje prošlosti koja uključuje alkoholizam, gubitak posla u školi zbog zavođenja maloljetnika i gubitka obiteljske plantaže, odlazi svojoj sestri Stelli Kowalski. No ubrzo će se naći u sukobu s Stellinim mužem, Stanleyem Kowalskim, pripadnikom nove industrijsko – imigrantske generacije, čovjeka brutalne i ujedno senzualne prirode, koji pokušava na prilično nasilan način suočiti Blanche sa njenim problemima iz prošlosti, što će rezultirati njenim živčanim slomom.

Blanche sestri u poznatu Francusku četvrt New Orleansa stiže tramavajem, čije linije su označene pojmovima, a nju je u stan Kowalskih dovela upravo ‘Žudnja’. Tramvaj je pod tim imenom uistinu prometovao New Orleansom od 1920. do 1948., no ne rutom koju navodi Williams u svojoj drami, što neki kritičari pripisuju pjesničkoj slobodi, a drugi pak tvrde kako je Williams zaboravio tramvajske rute, jer je dramu, koju je počeo pisati u New Orleansu, završio tek nekoliko godina kasnije na Floridi.

Često se navodi da je Blanche, kao i druga Williamsova poznata junakinja Laura Wingfield (iz ‘Staklene menažerije’), vjerojatno stvorena po uzoru dramatičarovu sestru Rose, koja je bolovala od teške shizofrenije. Williams je bio jako vezan uz sestru i navodno nikad nije oprostio roditeljima što su dopustili liječnicima da na Rose izvrše lobotomiju, koja ju je upotpunosti onesposobila za samostalan život.

Kako je i sam, poput njihove majke, bio sklon depresiji, koju je liječio alkoholom i narkoticima, gotovo u svim njegovim dramama dominiraju likovi psihički nestabilnih južnjačkih ljepotica, dok je za muške likove stvorio protopip brutalnog antijunaka, čiji je najbolji odraz možda upravo Stanley iz ‘Tramvaja’.

Williamsovi likovi ujedno pripadaju i vrhunskim glumačkim izazovima, koje će za ovu priliku u režiji Dina Mustafića utjeloviti Alen Liverić te gošća Mirjana Karanović, poznata srpska glumica, koju je riječka publika mogla vidjeti 2006. godine mogla vidjeti u predstavi ‘Helverova noć’ za koju je dobila nagradu ‘Veljko Maričić’ za najbolju žensku ulogu na Međunarodnom festivalu malih scena.

Mirjana Karanović debitirala je 1980. godine naslovnom ulogom u filmu Srđana Karanovića ‘Petrijin vijenac’, a najpoznatija je vjerojatno po ulozi majke u kultnom filmu Emira Kusturice ‘Otac na službenom putu’ (1985.). Odigrala je i glavnu ulogu u ‘Grbavici', filmu nagrađenom Zlatnim medvjedom na Berlinskom filmskom festivalu, a mogli ste je vidjeti i na domaćem filmu, u Brešanovim ‘Svjedocima’.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE