Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > HNK Zagreb i Narodno pozorište Beograd surađuju nakon više od 20 godina

HNK Zagreb i Narodno pozorište Beograd surađuju nakon više od 20 godina

Nakon više od 20 godina dogovorena je suradnja Narodnog pozorišta u Beogradu i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.
Share on facebook
Share on twitter

Zahvaljujući inicijativi Gordana Markotića, ambasadora Republike Hrvatske u Beogradu i v.d. ravnatelja Narodnog pozorišta Dejana Savića, dvije središnje nacionalne kuće u Hrvatskoj i Srbiji ponovno će surađivati nakon više od dva desetljeća pauze.

Zahvaljujući ovoj inicjativi Markotić je pozvao na suradnju ravnatelja zagrebačke Opere, maestra Nikšu Barezu, koji je prijedlog odmah prihvatio.

Tako će se već do kraja sezone, u okviru ovog dogovora na sceni HNK naći vodeći srpski operni umjetnici, a na sceni Narodnog pozorišta njihovi renomirani kolege iz zagrebačkog HNK. Slijede, kažu, razmjene ansambala, kooprodukcije  i gostovanja kompletnih predstava.

Kako se ističe u priopćenju Narodnog pozoršta: "Veliku prednost predstavlja okolnost da su oba nacionalna teatra organizovana po sličnom modelu, tako da je saradnja moguća ne samo u oblasti operske i baletske umetnosti, nego i dramskih sektora, s obzirom na nepostojanje jezičke barijere i komplementarnost repertoara."

Sve ovo odvija se dok u Narodnom pozorištu traje četvrti po redu pokušaj izbora intendanta, o čemu detaljnije ovdje.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI