Search
Close this search box.

Hrvatsko glumište

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Autorski projekt redatelja Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića treći je dio Trilogije o hrvatskom fašizmu.
autorski tim funkcija
Nina Gojićasistent redatelja
Nataša Antulovasistent dramaturga
Petra Veberscenograf
Marin Blaževićdramaturg
Boris Blidaroblikovatelj svjetla
Sandra Dekanićkostimograf
Oliver Frljićredatelj

Predstava Hrvatsko glumište autorski je projekt redatelja Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića i dio je Trilogije o hrvatskom fašizmu koja još obuhvaća predstave Bakhe i Aleksandra Zec. Kako su sami autori naveli, prva predstava progovara o “skrivanju i negiranju ratnih zločina počinjenih uoči i tijekom rata u Hrvatskoj protiv njezinih građana nehrvatske nacionalnosti, druga o konkretnoj žrtvi i odgovornosti za zločin, a treća o odgovornosti kazališta koje ratni zločin prešućuje, relativizira ili čak generira.”

Hrvatsko glumište postavlja pitanje može li se “ono što većina hrvatskoga glumišta proizvodi od rata naovamo uopće nazivati kazalištem” te “kakvo je to kazalište koje ne prepoznaje tragediju svojih sugrađana”. Kazalište, smatraju autori, na fašizam odgovara fašizmom.

Predstava je postavljena na pozornici riječkog HNK, no publika se nalazi na montažnoj tribini, okrenuta prema prekrivenom gledalištu kazališta. Od platna s prizorom Posljednje večere preko snimke proglašenja NDH Slavka Kvaternika do razodijevanja glumaca koji preuzimaju uloge onih čija imena Frljić i Blažević direktno prozivaju, to su samo neki od elemenata pomoću kojih se gradi “obračun s hrvatskim fašizmom i većinskim hrvatskim glumištem kao ne-kazalištem”.

Polemike i otvorene prepirke krenule su i prije premijere nakon što je predstava Hrvatsko glumište na repertoaru HNK Rijeka zamijenila najavljenog Hrvatskog Fausta Slobodana Šnajdera. Doduše, Oliver Frljić je tu prepirku nazvao svojevrsnom “medijskom izvedbom predstave“ prije njene prave izvedbe pri čemu vjerojatno nije bio u krivu jer je o Hrvatskom glumištu objavljeno mnogo više reakcija, replika i reakcija na repliku nego što je objavljeno kritika.

Osim glumačkog ansambla kojeg između ostalih čine Dražen Mikulić, Jerko Marčić, Jelena Lopatić i drugi, u izvedbi sudjeluje i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca predvođen zborovođom, Igorom Vlajnićem.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE