Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Nagrade 29. Gavellinih večeri

Nagrade 29. Gavellinih večeri

Od ove sezone koncepcija festivala u Frankopanskoj je promijenjena, a izmijenjen je i termin održavanja "Gavellinih večeri".
Share on facebook
Share on twitter

Dosadašnji festival najboljih hrvatskih predstava postao je regionalnim festivalom, pritom ostajući, kako kaže službena najava "i pregledom najkvalitetnijih ostvarenja hrvatskog kazališta u protekloj sezoni", koja je ove godine birala teatrologinja Nataša Govedić.

Dobitnike pet nagrada - za najbolju žensku i najbolju mušku ulogu te režiju, za najbolju predstavu u produkciji kazališta iz Republike Hrvatske i za najbolju predstavu festivala - odabralo je prosudbeno povjerenstvo, u kojem su ove godine Mira Muhoberac (predsjednica), te članovi  Samo M. Strelec i Goran Grgić.

Njihovom odlukom nagradu za najbolju predstavu 29. "Gavellinih večeri"  i nagradu za najbolju predstavu u produkciji kazališta iz Republike Hrvatske 2014. ove godine osvaja predstava Amerika u režiji Janusza Kice i koprodukciji GDK "Gavella" i HNK Ivna pl. Zajca iz Rijeke.

Nagradu za najbolju režiju  Gavellinih večeri 2014. osvaja Janusz Kica za režiju predstave Amerika, najbolji glumac je Živko Anočić u ulozi Karla Rossmana u predstavi Amerika, a najbolja glumca je Nina Ivanišin u ulozi Lenke u predstavi Svadba u režiji Jerneja Lorencija i produkciji SNG Drama iz Ljubljane.

U obrazloženju prosudbenog povjerenstva između ostalog stoji: "Zahvaljujući tekstu, režiji i izvrsnoj glumi cijelog ansambla i glumačkom pothvatu Živka Anočića, "Amerika" postaje emotivna, topla predstava koja promiče temeljno Gavellino redateljsko i pedagoško načelo: suigru. Suigrom između sebe, u trenutku kad je velik broj predstava u hrvatskom glumištu prepoznatljiv kao en face sučeljavanje na prosceniju s gledateljima, glumci i stvaraoci realiziraju blagu suigru između vrhunskoga teksta i publike istražujući arhetipske mogućnosti kazališne umjetnosti. Od početka do kraja, s početkom u brodskoj utrobi, a završnicom u utrobi Oklahomskoga kazališta, "Amerika" traktat o samoći u kontekstu otuđenosti pretvara u traktat o samoći u prisnosti koji otvara nove mogućnosti kazališne suigre i potpunu posvećenost vlastitu pozivu kao izazovu ispitivanja dubine kuće bitka."

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI